2012/04/13

Om kreativitet

När vi kom hem från vår resa var det svårt att komma igång igen. För att vi var lite vilsna efter tre veckors sommar i februari. För att det var (och är) så stökigt i min syhörna. För att vi började förbereda oss på att vi snart ska flytta – är det verkligen värt att ens försöka få liv i pysselnerven innan allt ska packas ihop?

Men ja, så kom den där utmaningen och det satte faktiskt igång mig. Det går lite trögt, men det går framåt. Varje vecka tänker jag till exempel att nu kommer jag inte på något mer att återbruka, och om jag gör det så kommer jag aldrig att hinna. Men så får jag iallafall en idé. Och lite ork och beslutsamhet och hipsvips finns det massor av tid. Jag har till och med börjat beta av mina beställningar (sakta men säkert).

Underbaraclara beskriver kreativiteten som en muskel. Muskler växer bara om man tränar. Hon har skrivit flera bra texter med tips om hur man kommer igång.

Elisabettan skriver om sin kreativitet och om att hitta sitt uttryckssätt. Det finns ju dom som är bra på allt (tror vi), men så finns också vi, som har massa bubblande kreativitet inom oss, som vi kanske inte får ut för att vi inte är lika bra på ”allt det där som alla dom kan”. Prova allt möjligt. Hitta din grej och jämför det/dig inte med andra och vad de gör!

I Huldas byrålåda finns en text om hur kreativiteten kan flöda när inga måsten finns. Underbar känsla som jag så väl känner igen mig i.

Själv har jag tidigare tipsat om en artikel i DN om kreativitet, där jag snappade upp flera bra tankar. Som att det inte finns några ensamma genier utan att kreativitet är ett mycket socialt fenomen. Vi behöver varandra och vi kan hjälpa och inspireras av varandra. Tänk så mycket bättre det blir då (men skippa jämförelsen)!

Men mitt i den här goda kreativiteten kan åtminstone jag falla in i ett måste-tänk. Att jag måste pyssla, inte för min egen skull utanför pysslandets. För produktionens skull. För att ha något att visa upp. För att känna mig nyttig, effektiv. Ja allt på en gång liksom! Mitt i all god kreativ produktion, behöver jag också protestera. Som Ellen skriver: ”Ibland känner jag bara att jag måååste äta lång frukost långsamt. lite som i protest.”

2 Kommentarer

  1. när jag läste ditt tidigare tips kom jag att tänka på ett tv-program som jag såg för något år sen.

    det var anna-charlotta (som har varit med i på spåret, gunnarsson kanske hon kan heta?) som ledde ett program om kreativitet och hjärnan. hon träffade någon kreativ person som sa att en bra idé var att slå ihop två helt skilda saker och tänka utifrån det. typ bok och kruka eller diskställ och solstol eller vad som helst. att hjärnan liksom automatiskt jobbar för att koppla ihop dem.

    det var kul tycker jag. och ett långt inlägg…

    • Vilken rolig idé, känns som en jättebra övning för att komma igång! Och för att komma på de mest briljanta grejerna. Tack för tipset!

Skriv ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *