Så får du riktigt rent i köket

Vi är alla medvetna om att köket är en plats där man bör vara noga med städningen. Ingenstans i lägenheten, förutom möjligtvis i badrummet, samlas det så mycket smuts och bakterier som i köket. Att det samtidigt är platsen där vi förvarar, hanterar och tillagar vår mat gör ju att behovet av noggrann städning blir oerhört stort.

När vi städar är det en del saker vi är duktiga på, och andra saker vi ofta glömmer. Många har till exempel som rutin att torka av bänkar och plocka in i diskmaskinen efter middagen. Detta gör man dagligen. Även golvet brukar folk vara noggranna med att göra rent. Golvet blir ju så lätt smutsigt, eller? Faktum är att golvet ofta är renare än de flesta andra ytor i ett kök. Till exempel är handtag till kylskåp och köksluckor ofta översållade med bakterier. Många glömmer handtag och andra ytor de ofta kommer i kontakt med till förmån för uppenbara saker som diskbänk och golv.

Det viktigaste är regelbundenhet. Det kan verka övermäktigt att ta sig an hela köket dagligen, och det är ju inte meningen heller. Dock är det bra att göra rent efter principen lite i taget. Gör upp ett schema där du betar av en del av köket varje dag, exempelvis några skåpsluckor någon dag, ugnen nästa osv. På så sätt minskar du risken att någon i familjen blir sjuk på grund av dålig kökshygien.

Bortglömda ytor

Ta för vana att dagligen torka av kökshandtagen med en ren trasa fuktad med ljummet vatten och citron eller såpa. Torka även av de ytor i köket som inte syns, som exempelvis undersidan av skåpen. Väggarna bakom köksbänkarna brukar också försummas, ta dem medan du ändå är igång och torkar av bänkarna. Kakel brukar vara lätt att få rent, det kan vara färre med fogarna. Har du nedsmutsade och missfärgade kakelfogar finns speciell fogrengöring att köpa. Vill du inte använda kemikalier kan du pröva med ättikssyra. Gnid på eller spreja ättikssyra på fogarna och låt verka en stund, torka sedan bort.

Kylen

Kylskåpet bör också göras rent ofta. Töm kylen och rensa ut mat som blivit för gammal. Lägg hyllplanen i ljummet vatten någon halvtimme och skölj sedan av dem. Torka av insidan av kylen med ljummet vatten och lite diskmedel eller såpa. Citron eller ättikssprit i vattnet är också bra. Har man dålig lukt i kylskåpet kan man rengöra med ättikssprit och sedan sätta en halv citron i kylskåpet över natten,

Spis och ugn

Ugnen är lätt att glömma bort. Här kan det vara bra att köpa speciellt ugnrengöringsmedel som man använder i kombination med ugnsvärme för att få riktigt rent. Riktigt svåra fläckar kan tas bort med Svinto, samma ska gäller uppe på spisen. Har du en emaljhäll med spisplattor är det bra att börja med Svinto för de riktigt hårda fläckarna, sedan gnugga med vatten och såpa. Ju oftare man tar sig an spis och ugn, desto lättar blir de att göra rent.

Kemikalier

Butikerna svämmar över med olika sorters kemikalier för städning. Dock är det så att det oftast är full tillräckligt med såpa, diskmedel, citron eller ättikssyra för att hålla köket rent. Kemikalier kan vara hälsovådligt om det blir kvar i sprickor eller svåråtkomliga hörna och det är bättre att sköta städningen på ett naturligt sätt.

Städfirma

Ibland kan det vara klokt att ta in en bra städfirma för en ordentlig storstädning av köket. En städfirma vet exakt var den värsta smutsen och de lömskaste bakterierna gömmer sig. Att få köket professionellt rengjort gör det sedan lättare att hålla rent i framtiden.

13 Dec 2017