Blogg

De nya färgerna i årets hårtrender

2 feb 2019

1. Kastanjefärgat med kopparfärg

Det kastanjefärgade håret är tillbaka i popularitet. Men lägg gärna i några slingor med koppar eller guld i det kastanjefärgade håret. Det är mycket populärt med slingor och kontraster i håret i år. Så om du färgar håret i någon brun nyans, se till att lägga några guldiga eller kopparfärgade slingor i håret innan du avslutar det.

2. Becksvart med glans

Svart hår fortsätter att vara populärt. Se till att få glans i håret. Även om det stylade håret får stå tillbaka för det mer spontana och lite ovårdade utseendet, ska håret glänsa. Håret får gärna se ut som när du steg upp på morgonen. Alltså inte är stylat längre.

3. Askgrått med slingor

Det silvriga, grå håret är fortsatt populärt. Se bara till att botten är mörk och att du har några ljusare slingor i håret när du färgar det silvergrått.

4. Ljust pastellrosa

Det ljus och pastellfärgade är fortsatt populärt. Och precis som förra året är rosa fortfarande populärt. Ljust rosa passar egentligen alla slags personligheter. Den passar alla som är naturligt blonda, brunetter, afrikaner och asiater. Se till att få rätt, ljus-rosa färg på håret.

5. Kontrastrikt hår populärt

Det är väldigt populärt med stora kontraster i håret. Du får gärna ha några slingor i håret som accentuerar ansiktet eller bakhuvudet och slingorna måste inte passa in med resten av håret.

Välja rätt frisör viktigt vid färgning

När du väljer att färga håret är det viktigt att välja en erfaren frisör som kan färga det på ett skonsamt sätt. Väljer du en frisör som inte är duktig kan färgen förstöra håret. Särskilt om du väljer att bleka det, kan blekmedlet, om det hanteras på fel sätt, göra att håret blir slitet i förtid. Läs alltid omdömen om frisören som du funderar att gå till, annars är det lätt att du ångrar ditt besök hos frisören. Hur många gånger ångrar man inte att man gick till helt frisör? När du har bett frisören att vara skonsam mot håret och endast toppa det, och hon, eller han har slaktat det? En och annan har varit med om det, och vill inte göra om det.

En duktig frisör lyfter hela frisyren

Man vet ju inte på förväg vilken frisör som är duktig, vilken frisör som helst kan ju slakta ens hår, som man till exempel har sparat för att det ska bli långt. Det krävs hantverksskicklighet att kunna ta vara på håret på rätt sätt. Här kan du läsa mer om frisör i Uppsala.

Underhåll dina fönster årligen

29 dec 2018

Den person som vill bo i hus får också vara beredd att offra en väsentlig del av sin tid - och sin plånbok - för att hålla huset i ett beboeligt skick. Det är alltid någonting som behöver repareras och om det inte finns något akut så gör man bäst i att underhålla det befintliga för att slippa dyra kostnader i framtiden. Om det sedan handlar om fasad, om tak eller om någonting interiört - golv, tapeter, vitvaror och så vidare - är av akademisk betydelse; grundtanken är densamma oavsett: ju mer tid du lägger ner på underhåll - desto mindre kommer dina kostnader att bli.

Därmed dock inte sagt att själv är bäste dräng. Den här sidan ska visa värdet av att göra saker på egen hand och därigenom få både personlig utveckling och spara pengar på köpet. Men, det betyder emellertid inte att allting ska skötas på egen hand. I många fall så måste en avvägning ske. Hur mycket tid har jag, hur svårt är projektet och kan jag tjäna på att ta professionell hjälp?

Ett område där vi anser att man kan tjäna på att anlita en professionell firma är fönster och närmare en bestämt en fönsterrenovering. En fönsterrenovering innebär att man fräschar upp gamla fönster och att man - till skillnad från ett årligt underhåll - också ser till att dessa gamla fönster får en bättre isoleringsförmåga; detta genom att byta glaset mot energiglas. Det senare klarar man inte på egen hand; det kräver speciell utbildning och kunskap.

Professionell fönsterrenovering är att föredra

Vikten av en fönsterrenovering i syfte att få bättre isolering kan inte underskattas. Om du har ett hus i Stockholm där gamla fönster finns så är det nämligen också troligt att du betalar för mycket pengar i uppvärmning. Speciellt tydligt blir detta under vintern då du hela tiden tvingas vrida upp termostaten till max - utan att egentligen få någonting för det.

Den värme du får, den åker nämligen raka vägen ut genom dina gamla fönster - genom glaset (som isolerar dåligt) och genom alla springor och otätheter som finns. Det är också det som en fönsterrenovering kan hjälpa dig med.

Du får A) lägre omkostnader - den varma luften stannar och du slipper skruva upp elementen B) du får vackrare fönster - man slipar, fogar om och målar och C) du får detta till ett bra pris. Det senare förklaras av en kombination av att du bor i Stockholm (och därmed kan dra nytta av konkurrensen som finns i form av fler företag som erbjuder tjänsten fönsterrenovering) och att du kan använda rot-avdraget. Rot-avdraget innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration och det beloppet är ofta draget direkt på fakturan.

Vi skulle definitivt säga att den här lösningen är bäst. Dina fönster kommer även fortsatt att kräva visst underhåll som du gärna kan sköta själv. Men, en omfattande fönsterrenovering i Stockholm professionell regi kommer att ge dem en avsevärt mycket längre livslängd och därmed spara dig pengar.

Våga prova en ny hårfärg

10 dec 2018

Har du sett höstens trendiga färger – på hår? Det mesta går i silver, andra går i blått och lila, medan vissa har grönt hår. Nu är det ju inte alla som önskar sig att se ut som en regnbåge i håret, men alla kan må bra – såväl män som kvinnor – att få en annan hårfärg. Testa och fråga en frisör som du litar på. Det viktiga är ju att ni har samma slags smak, annars kan det sluta med att du har orange hår, som du inte riktigt hade tänkt dig.

För män, kan det vara roligt att variera sig på så sätt att de klipper skägget på nytt sätt. Det är inte alla frisörer som också är duktiga på att klippa skägg – en barberare, men hittar du till Sollentuna kan du hitta en frisör i Sollentuna som även har barberare och som är duktiga på skägg.

Så hur ska man se ut inför 2019?

Den korta stilen fortsätter inför nästa år. Både den pojkaktiga och korta frisyren med kort i nacken och lång lugg som antingen kan stylas uppåt eller åt sidan, och den korta pagen fortsätter att vara populär. Då är det en uppklippt page. Vi ser många nyanser, med mörkt i botten och ljusare slingor i håret och hela paletter av mörkt till apelsingult, ljust och rågblont. Den som gillar pagefrisyren kan mycket väl klippa i kort bob i nacken med längre längder framtill och som grädde på moset med en färg som är inne, i lila-vinrött-kastanjebrunt.

Trend som lånar modet från 1930-talet

Det är ingen tillfällighet att frisyrerna är kortklippta pager då vi ser att modet och looken lånar modet från 1930-talet. Vi ser både långt hår lagt med vackra, stora lockar, och 1960-tals bula långt fram på huvudet, och det rufsiga håret med pannband och fjäder klippt i page-frisyr. Och det måste konstateras som vanligt att det är roligare att vara blond än brunett, om man ska tro hårtrenderna inför 2019. Det är blont, blont och blont, i olika skiftningar. De flesta frisyrer är också vågiga, oberoende om det är en längre page, bob eller riktigt långt hår. Det är helt enkelt få platta frisyrer.

Så vilken frisör ska du anlita för din frisyr?

Den som någon gång har gått till en riktigt dålig frisör vet att det finns alldeles för många sådana. Det finns de som är duktiga och sedan de som inte borde arbeta som frisörer. Läs mer om frisör i Sollentuna på: http://www.frisörsollentuna.nu.

Alla borde bära läppstift

25 sep 2018

Brukar du pendla in till jobbet på morgarna, eller till skolan, universitetet, eller vart det nu är du åker varje dag? Den som gör det, märker att många tjejer och damer, väldigt sällan är sminkade. En och annan har satt på sig en foundation, och kanske har sminkat sina ögon lite lätt. Men ingen har läppstift på sig. Åker du däremot bussen, tåget eller tunnelbanan en sen fredag kväll, är (nästan) alla sminkade. Då ser man färggranna ögonskuggor, foundation och rouge och highlighter, markerade ögonbryn och dramatiskt målade läppar. Det är som om det är okej att sminka sig först när man ska ut på nattklubb, eller bara för att det är en fredag, eller lördag.

Hur kommer det sig?

Är vi blyga? Är vi snåla och sparsamma och tycker att smink är dyrt? Knappast. Ser man kvinnor och unga tjejer i andra länder, sminkar de sig minst lika mycket på måndag morgon som på fredag kväll. Så vad är det Som gör att svenska tjejer och damer inte sminkar sig när de ska till jobbet. Antagligen har det med kultur att göra. Vi är ju vana vid Jante-lagen; "du ska inte tro att du är någon". Att framhäva sig själv är inte okej, enligt den föråldrade Jante-lagen. Detta har gjort att kvinnorna och tjejerna i Sverige inte vill framhäva sig själva på jobbet, däremot är det okej att sminka sig till fest.

Alla ser bättre ut med läppstift

Det som är synd med resterna av Jante-lagen och det att kvinnor och tjejer inte sminkar sig är den att alla ser bättre ut i läppstift. Läppstift är snyggt. Att bära läppstift är snyggt. Alla blir snyggare med läppstift. Och tvärtom; den som inte bär läppstift, är inte lika snygg som hon skulle kunna vara. Läppstift lyser upp, är en färgklick som gör andra glada. 

Är det dyrt med läppstift?

Det måste inte vara dyrt med läppstift. Det kan vara en stor skillnad i pris mellan läppstiften och det behäver inte alls betyda att de dyra läppstiftena är så mycket bättre. Det finns billiga, men ra läppstift. Allt beror på vad man är ute efter och hur länge man vill att läppstiftena ska sitta. Även på området som har med smink att göra, är det mycket som hänger på, om det är ett känt märke eller ej. Maybelline och Max factor har bra smink, men som inte kostar så mycket. Och hur länge har man ett läppstift? Några månader? Då spelar ju inte märket på läppstiftet så stor roll.

Varför får man åderbråck på benen?

17 sep 2018

Man kan få åderbråck på sina ben om man har stått och gått mycket i sitt yrkesliv. Många lärare som står mycket under dagarna kan drabbas av åderbråck. Därför är det viktigt att de kan få sätta sig under lektionerna.

Är det farligt med åderbråck?

Det är inte farligt att få åderbråck, det vill säga, om man kan få bort åderbråcken, och innan de har blivit för stora och svullna. Om man går länge utan att åtgärda åderbråcken, till exempel med hjälp av stödstrumpor, eller om man tar bort dem, kan de bli svullna, göra ont och bli fler. De kan ge hudirritationer och i värsta fall bilda sår på huden.

Vad kan man göra åt åderbråck?

Tidigare var det enda som man kunde göra med åderbråck, var att operera dem. Numera kan man få behandlingar mot åderbråck som inte innefattar operationer. Man kan till exempel få en behandling med laser. Då för man in en laserfiber som värmer venerna med åderbråck och som tar bort dem på det sättet. Man kan även få en injektion med skum som förstör venerna. Eller en behandling med ett instrument som påminner om en virknål. Då gör man många små, små snittar i benet och tar bort åderbråcken på det sättet.

Måste man operera?

Man måste inte operera, om det inte är så att man har gått länge med åderbråck och de har gett bensår, till exempel. Då kan man behöva ta bort allt med en operation.

Kan landstinget betala för?

Om man har gått med åderbråck som har förvärrats och har gett hudirritation, hudeksem eller bensår, kan man behöva operera bort åderbråcken som gör ont och som har förvärrats. I de fallen betalar landstingen för operationskoastnaderna.

Vad kostar det att få en åderbråckbehandling?

Man kan få en åderbråcksbehandling för kring 3.000 kronor och uppåt. Det är inte i närheten vad en operation skulle kosta. En behandling som inte innefattar en operation är mycket bättre än de behandlingar som man kan få mot åderbråck.

Slipp operera med de nya behandlingarna

Slipper man att genomgå en operation, kan man slippa förlora inkomster på grund av sjukskrivning både innan, under och efter en operation. Behandlingar som inbegriper laser, skum eller instrument, innebär inte att man måste vara sjukskriven.  Man behöver inte lika lång konvalescens och kan arbeta efter behandlingen, såvida man inte har några tunga lyft i arbetet. Har man endast något åderbråck är det bättre att göra en behandling än att operera hela benet.

Applicera en egen lackförsegling på bilen?

20 aug 2018

Wax on - Wax off, wax on, wax off. Karate Kid fick många ungdomar att bli väldigt behjälpliga med sina föräldrars bilar under 80-talet.Bilvax applicerades i syfte att ungdomarna i fråga skulle bli lite bättre på karate och man kan stillsamt undra om inte Mr Miyagi egentligen var en produktplacering a Turtle Vax? Sådana misstankar åsido dock - bilarna blev betydligt finare under denna period och detta då vaxet gav en skyddande hinna där smuts inte fastnade så lätt. Ett lite bortglömt sätt att skydda sin bil. Idag så har man bättre metoder som fungerar på ett effektivare sätt.

Ett exempel på detta handlar om en lackförsegling. En sådan kan du som bilägare köpa själv på en bensinstation och sedan fästa den på bilen. En lackförsegling hindrar smuts från att fastna och den gör att din bil ser fräschare ut under en längre tid. Om du funderar på en lackförsegling så är det en bra tanke - men vi skulle ändå vilja propsa för att du gör det hela än mer professionellt och lämnar in din bil för den uppdaterade versionen - en keramisk lackförsegling.

En keramisk lackförsegling ger extra mycket skydd

Skillnaden mellan en anlig lackförsegling och en professionell sådan är att den senare sker med tvåkomponent-medel. Det härdar och det gör att skyddet i fråga påminner om en film som sitter över lacken. En film - hinna - som inte går att ta bort för hand utan där man måste göra det mekaniskt. Konkret så innebär det att du kan tvätta din bil som anligt - men att det behöver göras betydligt mer sällan än vad normalt rekommenderas. I sak så betyder det att din lack skonas och får en längre livslängd - varje biltvätt skadar bilen lite varje gång. Ett keramiskt lackskydd tar ungefär två dygn att applicera och låta härda - därefter sitter hinnan under en väldigt lång tid. Vi tänkte rada upp några ytterligare fördelar med det här skyddet:

  • Bättre mot vägsalt: Vägsalt är en nödvändighet i Sverige -men det har sina nackdelar. Främst så sliter det på bilens lack och leder till en ökad känslighet mot rostangrepp. Ett keramiskt lackskydd minimerar de riskerna.
  • Solen: Uv-strålningen från solen är något som bleker bilen och gör att den ser äldre ut än vad den egentligen är - i synnerhet gäller detta röda bilar. Genom en keramisk lackförsegling så reflekteras strålarna undan och bilen behåller sitt vackra utseende längre.
  • Finare finish: Din bil ser nytvättad ut och den kommer att glänsa under en lång tid. Du får en snyggare bil, helt enkelt.
  • Ökat andrahandsvärde: Det första en köpare tittar efter är hur många mil din bil har gått. Det andra är hur den ser ut. En keramisk lackförsegling kan definitivt öka värdet på din bil då den kommer att se pedantskött ut.Se till att spara kvittot från verkstaden där behandlingen skett dock.

Om möjligt - välj tandimplantat

10 jul 2018

Uppmaningen i rubriken kan låta lite som att välja mellan pest eller kolera. Tappar man sina tänder som en följd av sjukdom, stark medicinering, som en följd av bristande skötsel, en olycka eller av någon annan anledning - ålder, exempelvis - så måste man få nya. Nya som allt som ofast innebär ett val mellan tandproteser och tandimplantat. Det behöver inte innebära att livet tar slut och det behöver inte bli ett så hårt slag som det tidigare kanske blev. faktum är att båda lösningarna dels kommit att utvecklas och dels också blivit mer prisvärda. Om vi skulle välja dock så är det tandimplantat som vi skulle rekommendera.

Är du lämplig för tandimplantat?

Den stora frågan handlar om huruvida man har rätt förutsättningar för tandimplantat. Det handlar nämligen om ett större ingrepp och är mer av en renodlad operation. Ska man förenklat beskriva processen så handlar det om att du besöker en tandläkare i Stockholm som genomför en undersökning - med hjälp av röntgen - och kollar upp vilken typ av käkmuskulatur du har. Det är i käken man sedan fäster de titanskruvar som därefter “tänderna” ska skruvas fast. Därför är en stark käke en förutsättning.

Tyvärr hör en vanlig orsak till tandlossning och ett svagt käkben ihop. Nämligen rökning. I många fall så bedöms rökare som sämre kandidater och det krävs ofta ansträngningar av en högre grad för att dessa personer ska kunna få tandimplantat att fästa; att sluta röka är givet och vidare så kan det komma att behövas en omfattande transplantation av frisk muskelvävnad från exempelvis käkbenet. Det går - men rökning försvårar helt klart processen.

Fördelar med tandimplantat

Om du skulle bedömas som en lämplig kandidat så finns det några stora fördelar med tandimplantat kontra tandproteser. Vi radar upp dem:

  • Permanent: I många fall så växer titanskruvarna ihop med kroppen och det innebär att livet blir precis som vanligt. Många upplever ingen skillnad. Man kan äta, dricka och prata precis som vanligt. Dessutom slipper man plocka in- och ur tänderna vid rengöring. Rengöring och skötsel är för övrigt väldigt viktigt i sammanhanget. Att tänderna är av porslin innebär inte att skötseln uteblir. Det är snarare tvärtom. Tandimplantat kan angripas och där bakterier samlas i tandköttsfickorna; något som kan leda till infektioner som i sin tur leder till att implantaten måste plockas bort. Man måste nästan sköta sina tandimplantat noggrannare än de ordinarie tänderna.
  • Utseendet: Tandimplantat - själva kronorna - framställs med dina tänder som mall. Storleken, färgen, strukturen och formen blir exakt likadan. Till en början får du temporära kronor. Det tar nämligen tid att tillverka de riktiga - men det är definitivt värt att vänta på.
  • Kostnaden: Den stora nackdelen är att tandimplantat är en dyrare lösning. Det ska dock ses som en investering. Saknar du pengar att lägga på ett bräde så erbjuder många tandläkare i Stockholm räntefria avbetalningar där du kan betala i den takt som passar dig och din ekonomi. Vi anser att det finns ett värde i att välja tandimplantat då sådana ger dig ett normalt liv tillbaka.

Känsligare om kvinnor mister håret

8 jul 2018

Mågna män som närmar sig medelåldern kan mista håret. Ända sedan Kojak införde flinten som sitt attribut under 1970-talet, har en man med flint slutat vara pinsam. De flesta män med flint numera när den med stolthet.

Om en kvinna däremot blir tunnhårig är det inte lika accepterat. Ändå upplever de flesta kvinnor som kommer i medelålderna att håret blir mer tunnare. Som tur är det finns det botemedel, både för män och kvinnor för att få tillbaka kalufsen. Det viktiga är att upptäcka det i tid. Ju snabbare desto säkrare kan du få tillbaka det där underbara hårsvallet. Därför gäller det att se upp för alla de tecken på att du håller på att få tunnare hår. Här listar vi några av dem som du bör se upp med.

1. Mer hår på huvudkudden 

Om du märker att det har samlats mer hår på huvudkudden när du har sovit, kan du behöva se upp. De flesta tappar hår under natten. Det är inget konstigt alls. Dessutom har vi olika tjockt hår och det är väldigt individuellt om hur mycket hår man har på huvudet. Därför är det svårt att jämföra med någon annan. Det är bästa att egentligne bara jämföra med sig själv. Om man märker att man hade mer hår förut och att man tappar mer hår under natten, som det kan vara skäl att se upp.

2. Mer hår på hårborsten

Borstar du ditt hår? Alla människor tappar hår när man borstar det. Märker du att håret på borsten är mycket mer än tidigare bör du se upp och ta kontakt med en klinik som kan göra så att du får tillbaka håret.

3. Mer hår i duschavloppet

Alla som tvättar håret, får en del hårstrån i handen när man duschar. Det är inget konstigt och helt naturligt. Det är om du får hela sjok med hårtussar i handen när du duschar, som du kan behöva se upp. Får du fullt med hår i duschavloppet och det är mer än tidigare, som du kan behöva se upp och ta kontakt med någon som kan hjälpa dig.

4. Hästsvansen har blivit tunnare

Märker du att den annars så tjocka hårsvansen har blivit bra mycket tunnare? Detta är nästan det enda sättet att mäta om du har fått tunnare hår. Samla allt hår bakåt i en tofs, har tofsen blivit mindre än förut? Om du ser hud när håret dras tillbaka är det ett tecken på att du har fått tunnare hår. 

Är man utsatt för stark stress, eller mår dåligt psykiskt kan man förlora hår. Vill man kan man gå till en terapeut och prata om den mentala biten för att stressa ner eller må bättre psykiskt. Beror inte håravfallet på någon psykisk påfrestning, kan man behandla håravfall med olika skönhetsprodukter. Det bästa är att ta kontakt med en hudterapeut om du är orolig. Det finns nämligen hjälp att få.

1. Fue-metod

Det finns metoder, som inte innebär att man skär eller syr i en omfattande operation. Fue-metoden innebär att man med miksorskopiska instrument avlägsnar hårsäckar från ett friskt område med mycket hår, och placerar om dem till området där det fattas hår. Oftast tar man hår från bakhuvudet och transplanterar hårsäckar till områden med färre hårsäckar.

2. STRIP-metod

Med denna metod tar man mer omfattande delar av huden med friska hårsäckar. Det är inte bara enstaka hårsäckar som flyttas från det ena till det andra stället utan då handlar det om större områden som transplanteras. Det innebär en mer omfattande operation och man kan behöva var sjukskriven längre tid än om man enbart förflyttar enstaka hårsäckar från det ena till det andra stället på huvudet.

Att arbeta med catering i Stockholm

2 jul 2018

Gillar du att laga mat? Är du till och med så pass duktig att du blir påmanad av dina vänner att du borde starta restaurang? Om du kan tänka dig att jobba med mat professionellt men inte vill ge dig in i restaurangbranschen med allt vad det innebär av kvällsarbete och dåliga vanor, kanske en cateringverksamhet kunde vara något att satsa på.

Låt oss säga det direkt. Att bedriva catering i Stockholm innebär hårt arbete och stor konkurrens om jobben. Samtidigt blir det alltmer populärt både bland företag och privatpersoner att beställa mat från cateringföretag, så efterfrågan ökar hela tiden. Lyckas du få igång en fungerande organisation med folk som lagar maten och levererar den på rätt tid har du stora förutsättningar att lyckas.

Att komma igång med catering

Det bästa sättet att starta en cateringverksamhet är att börja i liten skala, som en sidoverksamhet parallellt med ett annat jobb. Berätta för vänner, släktingar och bekanta att du startat en cateringverksamhet och be dem höra av sig om de behöver hjälp med att få mat levererad vid någon fest eller sammankomst. Ta fram några bra recept och komponera ett fåtal menyer som gästerna kan välja bland. Utgå från dig själv och det du är bra på, inte från trender och vad som verkar vara populärt från stunden. Tänk på att den mat du lagar måste vara relativt enkel och snabb att laga, och gå att göra åt många personer på en gång. Satsa hellre på enkel plockmat och munsbitsstora portioner än på gratänger. Exempel på bra plockmat är till exempel pajer, sallader, piroger och olika röror kombinerat med bröd.

Att köpa in utrustning

Du måste ha någonting att frakta maten i, och du måste ha ett sätt att hålla maten varm. En liten skåpbil är ofta full tillräckligt till att börja med, men med tiden kan du vara tvungen att investera i en liten lastbil, gärna med kylmöjligheter. Den stora utmaningen för den som driver cateringverksamhet är just att kunna hålla ordning på maten och se till att den fraktas på rätt sätt. Maten måste kännas lika fräsch när den serveras hos kunden som när den var helt nylagad. För detta finns många smidiga och bra små värmeskåp, kyllådor etc.

Sådan utrustning är inte billig, men genom att skynda långsamt kan du få upp verksamheten till en sådan nivå att du kan börja investera i bättre och bättre utrustning. Du kommer antagligen att få både laga och leverera maten själv till att börja med, men ju snabbare du kan få hjälp, desto roligare kommer det att bli och kvaliteten på både mat och service kommer att öka. Se din roll som chef som den som utvecklar verksamheten och kommer med bra lösningar istället för att stå vid spisen och slita. Inflytande över maten kommer du att ha ändå, det är du som sätter menyerna och bestämmer vad ni ska satsa på.

Det finns inga genvägar till en framgångsrik verksamhet

Vill du lyckas i cateringbranschen är det hårt arbete som gäller. Inge genvägar funkar. Kunderna märker direkt om det har slarvats med matlagningen eller om service är undermålig. Att komma försent med mat är ett generalfel som är svårt att reparera. Missnöjda kunder återkommer inte, det finns för många cateringföretag i Stockholm för att misstag ska kunna accepteras.

Visst kan det låta hårt och som en bransch där det är näst intill omöjligt att slå sig fram, men är du envis, satsar på kvalitet och hårt arbete, och - kanske framför allt - bygger upp din verksamhet i små etapper har du stora möjligheter att lyckas. Många kvinnor har gjort det före dig och du kan också göra det.

Så har du ett stort matintresse och en bra känsla för service och att göra människor glada - satsa på en framtid i cateringbranschen!

Sluta banta!

30 jun 2018

De flesta tidningar och magasin flödar numera över av en massa bantningskurer och råd om hur man ska gå ner i vikt. De som håller på med LCHF (Low Carb High Fat) det vill säga; mycket fett och minimalt med kolhydrater, äter en massa smör och grädde, men inget bröd, ris, pasta eller potatisar, morötter och rotfrukter. Knappt någon frukt heller. Sedan finns det de som äter GI-mat, GI står för Glukosindex och då äter man enbart råris, grovt bröd, inga raffinerade livsmedel men mycjket grönsaker och protein.

Sedan finns det Viktväktarna som räknar poäng. Varje livsmedel har sin poäng och sedan ska man inte överskrida antal poäng för dagen. Det som är problemet med dessa bantningskurer är att så snart man slutar med dem, går man upp i vikt igen. Och då har man i alla fall förlorat i kampen mot vikten.

Så snart man slutar banta går man upp allt igen

Det som fattas när det kommer till de nämnda bantningskurerna är att man glömmer att det är viktigt att komma igång med en långvarig förändring. Det viktiga i början är att inte ge upp. Och man måste inte göra det ensam. Man kan få mentalt stöd för att i alla fall komma igång och bryta en ond cirkel där man känner sig obekväm att träna och bara sitter hemma och tröstäter. Då kan man bege sig till en skönhetssalong i Vasastan, i centrala Stockholm.

Elektroterapi

Man börjar med att "väcka" musklerna med att sätta elektroder på de önskade delar av kroppen där man vill ha mer muskler och mindre fett. Elektroderna ger svag ström med elektriska impulser till kroppen. Man får igång blodcirkulationen och musklerna drar ihop sig. När man väl har fått igång musklerna är det sedan lätt att gå till nästa steg.

Träning

Det är viktigt att komma igång med träning. Det är träningen som bygger muskler i kroppen. Det man vill åstadkomma är minskade fettdepåer och större och fler muskler. Musklerna gör att det blir lättare att röra sig. När det är lättare att röra sig, får man bort fettcellerna i kroppen och bryter därmed en ond cirkel.

Ändrad kost

Jämsides med träning måste man även ändra sina kostvanor. Man måste sluta tillföra fett och socker, då dessa två komponenter gör att man mår dåligt. Tillför man i stället vitaminer, järn och andra mineraler, blir man piggare, vilket gör att man orkar träna mera, vilket leder till att man får fler muskler, vilket göra att man vill träna mer och så vidare. Då har man fått igång en positiv utveckling och ersatt den onda cirkeln med en god sådan. Läs mer om skönhetssalonger i Vasastan på: http://www.skönhetssalongvasastan.se.

Lär dig mer om massage

20 jun 2018

Det sägs att vi lever i ett ensamt land, i Sverige. Här har vi en vitt utbredd individualism, osm jämfört med många andra länder gör oss till mycket självständiga individer. Det är inte alltid familjebanden är särskilt starka. Hälften av alla hushåll är ensamhushåll. Det innebär inte nödvändigtvis att det enbart bor en ensam människa i ett sådant hushåll. Det innebär att det är oftast en vuxen som har huvudansvaret för hushållets ekonomi. Det kan innebär en mamma eller pappa som bor med barn i ett sådant hushåll, men det kan även innebära en pensionär som har varit med om att maken eller makan har gått bort. Att hälften av alla hushåll består enbart av en betalande person säger en hel del om att vi är vana vid att leva stora delar av vuxenlivet som singel. 

Vi behöver mer kroppskontakt i samhället

Med singellivet följer ofta att vi har lite kroppskontakt med andra människor. Och forskarna säger att vi människor inte mår särskilt bra av att sakna kroppskontakt med andra. Det ger några följdsjukdomar som inte bara är mentala. Det kan även ge en förtidig död. Om alla singlar i stället för att leva utan kroppskontakt gick till en massör, skulle en del av det som kan göra oss sjuka kanske kunna elimineras. Oavsett hur det är med den saken vet vi att massage gör oss friskare. Med Spa-trenden har det blivit allt mer populärt att få en massagebehandling. Det är här olika sorters massage som man kan få i ett Spa. Det kan vara allt från massage av musklerna i en helkroppsmassage. Men man kan även få taktil massage. Under en traditionell massage masserar man musklerna. Är de då spända kan massagen rent av göra ont och vara mer eller mindre smärtsam. En taktil massage syftar inte att få musklerna att slappna av. En taktil massage handlar bara om att massera huden.

Friskvård viktigt förebyggande mot förslitningsskador

Om du jobber med ergonomiska frågor är även friskvård en del av att komma till rätta med ergonomiska spörsmål. Att en massage utbildning och lära sig hur massagen kan lösa spänningar, vilket kan leda till mindre smärta är en god idé. Den bästa ergonomin är den som kan förhindra förslitningsskador. Det tar inte lång tid att utbidla sig till massör, cirka 2, 3 månader, beroende på hur snabbt du bestämmer dig för att gå kursen. Den tiden vinner du på genom att arbeta med något som har en stor efterfrågan.

Vi spenderar allt mer på vårt utseende

29 maj 2018

Skönhetsbranschen växer i snabb takt. Mellan 2008-2014 ökade omsättningen som branschen gjorde med en halv miljard enligt Sveriges hudterapeuters riksorganisation, rapporterar Sveriges radio. Och då gäller siffrorna allt från hudvård, hårvård, tatuering och naglar, fötter och så vidare. 2017 omsatte skönhetsbranschen 19 miljarder kronor, eller översatt till individnivå, omsatte branschen 1.900 per person på allt från hår- och hudvård.

Därmed är vi topp tre bland européer mest spenderar mest pengar på skönhet och hygien. Endast schweizare och norrmän lägger ner med pengar än svenskarna på att bli vackra och ha snyggt hår. Det är alltså en mycket lukrativ marknad, vilket är bra för alla dem som arbetar med detta.

Bara för några år sedan var det inte många som brydde sig om att göra något åt sina ögonbryn och -fransar, eller som gjorde mer än smörjde in sitt ansikte för att inte se så glåmig ut. Vi lägger mycket pengar på att förbättra vårt utseende. Mycket har hänt på marknaden; fler olika metoder, inte bara plastikoperationer, såsom det var för 50-60 år sedan, när det mest var berömda skådespelare som opererade sig.

Fortfarande en mycket oreglerad bransch

Numera sysselsätter branschen alltfler läkare och sjuksköterskor eftersom behandlingarna kräver någon som är kunnig i sterilisering, hur kroppen reagerar på olika ämnen och att kunna injicera i huden och så vidare. Trots det är det forfarande en mycket oreglerad och okontrollerad bransch, med stora risker för dem som använder sig av de olika behandlingarna. Här tänker vi på PIP-skandalen då många som fått felaktiga industri-silikon inopererat i sina bröst med följden att de sprack och orsakade stor smärta hos kvinnorna.

På samma sätt är branschen oreglerad i fråga om vem som får utföra behandlingarna. Det finns inget som förbjuder någon som inte är sjuksköterska att injicera och utföra en del av behandlingarna. Viktigast är certifiering, och de är inte alla särskilt reglerade. Därför kommer det desto mer an på individen att kolla upp utförare, liksom vilka ämnen de använder på de olika skönhetssalongerna och klinikerna. Trots det är det ändå bättre i Sverige än utomlands.

Fler metoder som inte kräver operationer

Branschen har vuxit på så sätt att det finns fler metoder nu än för några år sedan. Och de kräver inte att man lägger sig under kniven på ett operationsbord. I stället går de ut på att injicera botox, fillers eller trådar med vars hjälp man kan forma huden på olika sätt. Behandlingen som går ut på att injicera biokompatibla trådar i ansiktet heter V-Soft Lift. Den kan man få på de flesta skönhetssalonger runt om i landet. Det som krävs är att personalen är utbildad i metoden. Produkterna är alldeles för nya för att man ska utröna dess fulla effekter. Det får tiden utvisa. Helt enkelt. Läs mer om metoden med V-Soft Lift på: https://www.vsoftlift.se.

Varför inte se så bra ut som man kan?

24 maj 2018

Grunden till ett gott självförtroende är vetskapen om att du duger som du är. Det är det viktigaste och det bästa man kan tänka om sig själv är jus det. Jag är bra och duger precis som jag är. Det betyder inte att man inte bryr om sig själv. Just för att jag är så bra och duger som jag är, bryr jag mig om mig själv och ser till att jag alltid ser som bäst ut. Att bry sig om sitt utseende har länge varit kvinnornas domän.

På 1800-talet var det kvinnans viktigaste uppgift; att se så vacker ut de bara kunde, om de råkade vara födda inom adeln eller i någon högborgerlig familj. Var de gifta till någon bonde, var det hårt arbete som gällde, medan kvinnorna som föddes inom adeln inte var tvungna att arbeta, som männen. De kunde ägna all sin tid åt att se så vackra ut som det bara gick. De snörde sina midjor för att vara så smala som möjligt så till den grad att revbenen tog skada. Ofta svimmade de av brist på syre eftersom deras lungor inte fick tillräckligt med luft.

Kvinnor ska se ut som dockor medan männen arbetar

Idealet har sedan dess varit att kvinnor ska se dockaktigt söta ut, det skönhetsidealet är detsamma vart i världen du än kommer. Män, däremot har fått se ut på ett mindre kravfyllt sätt. Kanske fram tills nu? Numera ser vi män som har tid, och pengar att satsa på sitt yttre. Vi har fler groomingprodukter för män än någonsin förut. Även männen kan spendera lång tid framför spegeln på morgnarna. Även om de inte sminkar sig, lägger de håret, och ansar skägget. Inte varje dag, kanske men så gott som. Av den anledningen ser vi behovet av barberare som verkligen kan yrket som kan ansa och klippa skägg.

Barberare populära på nytt efter en paus på 40 år

Det är redan 40 år sedan skägg på män var populära. Under 80-, 90- och 00-talet var skägg inget som var särskilt framträdande. Inte som nu, när man ser skägg på var mans ansikte. Vi ser allt från det snygga 3-dagars skägget, som mest ser ut som en orakad haka, till det stora eller långa skägg som vissa har. Vi tänker oss biker´s långa skägg och hår, till det strama skägget endast kring munnen men inte i resten av ansiktet.

Frisörer för män också mer populärt än någonsin

Det är samma intresse för mäns frisyrer. På kort tid har det blivit populärt med en stor variation på frisyrer för män; allt från håret i "man´s bun" till kortsnaggat hår, med mönster i snagget i nacken, till blekt och kortklippt hår. Av den anledningen ser vi framväxten av frisörer för män. Det kan vara en skön paus i vardagen för många män. Det är en stor press på dem; dels ska de fortfarande försörja familjen, dels ska de på samma vis som kvinnor ta hand om barn och hushåll. Då kan ett besök hos frisören komma som en nödvändig paus i vardagen och stressen.

 

För- och nackdelar med olika skönhetsingrepp

27 apr 2018

Det är alltmer populärt med olika skönhetsingrepp. Vi gör alltfler ingrepp i våra kroppar. Enligt Svenska dagbladet omsätter skönhetsbranschen 330 miljarder om året (2010), med största säkerhet ännu mer sedan dess. Det säger något om den dignitet branschen har för oss, både som leverantör att ett förändrat utseende, men också om behovet av ingrepp som vi som konsumenter har.

I likhet med framväxten av Rut-företag (alltså tjänster som ger rätt till RUT-avdrag), har skönhetsindustrin företrädesvis kvinnliga entreprenörer och kvinnlig personal. Hittills har vi på samma sätt företrädesvis flest kvinnliga konsumenter, men även männen ökar som kunder till denna bransch. Intresset har ökat för skönhet, helt enkelt. Därför gör vi här en jämförelse och tips om de olika skönhetsingreppen.

Plastikoperation

Detta sätt att förändra sitt utseende har längst tid på nacken och är det traditionella sättet; att lägga sig under kniven på ett operationsbord. Det är också det mest drastiska sättet att få bort oönskat fett, strama åt huden, avlägsna överbliven hud efter en kraftig viktnedgång.

Fördelar 

Fördelarna med plastikoperationer är att det är ett så pass stort ingrepp att det det mest påfallande ingreppet. Det är stort och syns på en gång. Avlägsnar du hud på magen, eller trampar åt huden i ansiktet, är det ingrepp som syns på en gång, efter att huden har läkt, vill säga. Det är dessa operationer som måste till om du till exempel vill förändra näsan eller ansiktsformen, förstora brösten eller åtgärda formen på rumpan.

Nackdelar

Nackdelen med dessa stora ingrepp är att du dels måste vara nedsövd, vilket i sig alltid är en risk. Dessutom är det alltid en risk att genomgå en operation. Det är ett stort ingrepp i kroppen och det gäller att den klarar av att återställa sig efter en operation. Det finns alltid risk för komplikationer vid en operation. Ju yngre du är och ju bättre kondition du har desto bättre är oddsen för att du  kan återhämta dig om du skulle råka ut för några komplikationer.

Fillers

Detta är inget stort ingrepp i din kropp. Fillers använder man till exempel för att förstora läppar, men även för att släta ut hud, till exempel i kinder som man har insjunkna kinder. Har man haft svår akne, kan man även korrigera det med fillers. Vissa män vill ha fillers för att få till en kraftig haka. Man kan använda fillers till att släta ut huden som har format sig som ringar under ögonen. De kan även användas för att förstärka konturer som haka, kindben och käklinje

Fördelar 

Fördelarna med fillers är att det är relativt ofarligt, eftersom de flesta fillers innehåller ämnen som redan finns naturligt i kroppen, såsom hyaluronsyra, ett geléliknande ämne som redan finns i våra ögon, leder och hud. I kroppen fungerar ämnet som kroppens smörjmedel och stötdämpare. Det är inget stort ingrepp, man kan gå till sitt jobb efter en behandling, även om det rekommenderas att man tar det lugnt timmarna efter en behandling med fillers.

Nackdelar

Det gäller att du som konsument kollar upp företaget. Har du otur kan du vara allergisk mot det ämne som skönhetssalongen använder i sin fillers. Som konsument står du också relativt ensam mot företaget. Det är upp till dig att kontrollera att de har personal med rätt utbildning och kompetens. Särskilt bör man vara försiktig med ”nya” metoder och ämnen. Är det riktigt billigt bör man definitivt se upp. Det billiga priset indikerar att det inte har tillverkats på rätt sätt och det finns en hel del oreglerat kvacksalveri i branschen.

Botox

Botox är ett nervgift som sprutas in i de delar i ansiktet, eller var som helst på kroppen, där man önskar avlägsna rynkor eller skönhetsfel. Det är på medicinska ett toxin som produceras av bakterien Clostridium botulism (BLT) och är ett av de mest potenta gifterna. Till en början användes botox för patienter som led av spasmer, vilket visade sig vara en mycket effektiv metod. Som en bieffekt märkte man att huden blev utslätad där man ha de sprutat in giftet.  Här har du en som ger behandlingar med botox i Stockholm.

Fördelar 

Detta är ett mycket effektivt sätt att släta ur rynkor. Botox är ett nervgift som gör att nerven slutar fungera helt enkelt. Det innebär att huden inte rör på sig, vid mimik eller när man rör ansiktet. Det är på det sättet som rynkorna har eliminerats. Detta, i likhet med fillers är heller ingen stor operation. Du kan gå till jobbet, direkt efter en behandling med botox. Du behöver inte sjukskriva dig, det är heller inte smärtsamt.

Nackdelar

Du förlorar mimiken och ansiktet kan efter en behandling vara väldigt stelt. Du kan inte längre rynka pannan, le, eller använda ansiktet som du kanske önskar. Dessutom vet vi inte riktigt vilka konsekvenser en långvarig användning av botox kommer att innebära i längden.

Fransförlängning

Vill du göra en relativt permanent förändring och slippa använda mascara varje morgon är en fransförlängning ett mycket effektivt sätt att göra ett skönhetsingrepp. Det är ett mycket populärt sätt att skaffa sig snygga ögonfransar.

Fördelar 

Det finns nästan bara fördelar med detta. Det är inte dyrt. Du blir snygg på ett kick. Du slipper köpa mascara och du behöver inte stiga upp tidigare bara för att sminka dig.

Nackdelar

Du måste göra om behandlingen så gott som varje månad. Någon enstaka kund har fått en allergisk reaktion av limmet som används vid frnsförälgningen.

3D Tatuering av ögonbryn

Detta är det snyggaste sättet att förbättra sina ögonbryn. Genom att tatuera varje frans i ögonbrynen får man ett mycket verklighetstroget ögonbryn.

Fördelar 

Det kostar inte mycket, och du får bryn som håller i minst 3 månader, såvida de inte bleks i solen.

Nackdelar

Du måste göra om dem, efter fyra till sex månaders mellanrum.

Kan man fixa en badrumsrenovering själv?

20 apr 2018

Funderar du på en badrumsrenovering i Göteborg? Att renovera badrummet är nog det största renoveringsprojektet man kan ge sig in i, i alla fall som lägenhetsboende. Det gäller förstås oavsett var man bor, vi tog bara Göteborg som ett exempel. Ofta innefattar en badrumsrenovering att man river hela badrummet och bygger upp det igen från scratch, inklusive tätskikt och golvbrunn.

Den främsta anledningen till att ett badrum behöver renoveras är att materialen har en begränsad livslängd, man brukar säga att ett badrum har en livslängd på ungefär tjugo år. Dock renoveras många badrum i Göteborg betydligt oftare än så, och ofta av andra anledningar, främst estetiska. Det är inte ovanligt att nyinflyttade lägenhetsinnehavare passar på att renovera badrummet innan inflyttningen, för att få en mer personlig prägel på det.

Många svåra moment

En badrumsrenovering är ett ganska känsligt projekt, och ska man göra det själv gäller det verkligen att man har koll på vad som gäller. Precis hur man går till väga med de olika momenten är ingenting man hinner med i ett blogginlägg, men vi tänkte i alla fall ge dig ett hum om vad som ingår i en badrumsrenovering, och vad det har för svårighetsgrad.

Stora krav

Låt oss säga det direkt – en badrumsrenovering är definitivt ingenting man ska ge sig på själv om man inte har mycket god vana av hantverksarbete inom VVS, spackling, plattsättning och andra discipliner. Det är inte som att måla om sovrummet precis. I ett badrum måste ett helt vattentätt tätskikt upprättas, så att ingen fukt kan tränga in i väggarna. Rördragningar genom tätskikt måste vara helt säkra, ett jobb som är långt ifrån enkelt. Det kräver också att man kan tyda ofta ganska svåra installationsbeskrivningar från tillverkare - manualer som är skrivna för att läsas av utbildade hantverkare.

Du får göra det själv

Med detta sagt godkänner försäkringsbolagen oftast att man utför en badrumsrenovering själv, så länge man gör den på ett fackmässigt sätt och enligt Boverkets byggregler. En annan standard som bör följas är BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för Badrum. Det är denna standard som hantverkare följer när de renoverar badrum, och som gör att de efter avslutat arbete kan utfärda ett kvalitetsdokument på att allt gått rätt till.

Det finns en sak man dock aldrig får göra själv vid en badrumsrenovering – elinstallationer. För all el måste du anlita en behörig elektriker, annars är renoveringen olaglig. Dessutom antagligen livsfarlig.

Några knepiga moment vid badrumsrenovering

Ett av de svåraste momenten vid en badrumsrenovering är att spackla ett fall mot golvbrunnen. Ett fall behövs för att allt vatten som hamnar på golvet ska rinna mot golvbrunnen. Det innebär att man måste spackla hela golvet i ett moment och uppnå en gradskillnad på fallet som gör att golvet inte känns snett, samtidigt som det faktiskt måste luta för att vattnet ska kunna rinna undan. Ingen lätt uppgift.

Att upprätta ett tätskikt med rör- och ledningar som går in och ut är inte heller något man ger sig på som amatör, utan här gäller det verkligen att vara påläst och helst ta hjälp av ett proffs. Man använder sig oftast av ett och samma system från valfri tillverkare, och det är viktigt att man noggrant följer anvisningarna från tillverkaren för att det ska bli rätt. Minsta glipa i tätskiktet och hela badrumsrenoveringen måste göras om, tyvärr är det så strikt.

Vad kan man göra själv utan förkunskaper?

Att montera skåp och annan fast inredning är relativt enkelt om man är händig, så vill du utföra en del av renoveringen själv är det här någonstans du bör sikta. Vi rekommenderar starkt att du anlitar en bra renoveringsfirma i Göteborg för arbete med tätskikt, VVS och spacklingsarbeten. När detta grundarbete är klart kan du ta över arbetet med att bygga upp ditt badrum precis som du vill ha det, kanske sätta mosaik på någon vägg, skruva upp spegelskåp, hyllor och annat. Tänk dock på att det krävs särskilda tekniker för att skruva upp saker i badrum, och att du vet hur elen är dragen.

 

← Äldre inlägg