Att arbeta med catering i Stockholm

Gillar du att laga mat? Är du till och med så pass duktig att du blir påmanad av dina vänner att du borde starta restaurang? Om du kan tänka dig att jobba med mat professionellt men inte vill ge dig in i restaurangbranschen med allt vad det innebär av kvällsarbete och dåliga vanor, kanske en cateringverksamhet kunde vara något att satsa på.

Låt oss säga det direkt. Att bedriva catering i Stockholm innebär hårt arbete och stor konkurrens om jobben. Samtidigt blir det alltmer populärt både bland företag och privatpersoner att beställa mat från cateringföretag, så efterfrågan ökar hela tiden. Lyckas du få igång en fungerande organisation med folk som lagar maten och levererar den på rätt tid har du stora förutsättningar att lyckas.

Att komma igång med catering

Det bästa sättet att starta en cateringverksamhet är att börja i liten skala, som en sidoverksamhet parallellt med ett annat jobb. Berätta för vänner, släktingar och bekanta att du startat en cateringverksamhet och be dem höra av sig om de behöver hjälp med att få mat levererad vid någon fest eller sammankomst. Ta fram några bra recept och komponera ett fåtal menyer som gästerna kan välja bland. Utgå från dig själv och det du är bra på, inte från trender och vad som verkar vara populärt från stunden. Tänk på att den mat du lagar måste vara relativt enkel och snabb att laga, och gå att göra åt många personer på en gång. Satsa hellre på enkel plockmat och munsbitsstora portioner än på gratänger. Exempel på bra plockmat är till exempel pajer, sallader, piroger och olika röror kombinerat med bröd.

Att köpa in utrustning

Du måste ha någonting att frakta maten i, och du måste ha ett sätt att hålla maten varm. En liten skåpbil är ofta full tillräckligt till att börja med, men med tiden kan du vara tvungen att investera i en liten lastbil, gärna med kylmöjligheter. Den stora utmaningen för den som driver cateringverksamhet är just att kunna hålla ordning på maten och se till att den fraktas på rätt sätt. Maten måste kännas lika fräsch när den serveras hos kunden som när den var helt nylagad. För detta finns många smidiga och bra små värmeskåp, kyllådor etc.

Sådan utrustning är inte billig, men genom att skynda långsamt kan du få upp verksamheten till en sådan nivå att du kan börja investera i bättre och bättre utrustning. Du kommer antagligen att få både laga och leverera maten själv till att börja med, men ju snabbare du kan få hjälp, desto roligare kommer det att bli och kvaliteten på både mat och service kommer att öka. Se din roll som chef som den som utvecklar verksamheten och kommer med bra lösningar istället för att stå vid spisen och slita. Inflytande över maten kommer du att ha ändå, det är du som sätter menyerna och bestämmer vad ni ska satsa på.

Det finns inga genvägar till en framgångsrik verksamhet

Vill du lyckas i cateringbranschen är det hårt arbete som gäller. Inge genvägar funkar. Kunderna märker direkt om det har slarvats med matlagningen eller om service är undermålig. Att komma försent med mat är ett generalfel som är svårt att reparera. Missnöjda kunder återkommer inte, det finns för många cateringföretag i Stockholm för att misstag ska kunna accepteras.

Visst kan det låta hårt och som en bransch där det är näst intill omöjligt att slå sig fram, men är du envis, satsar på kvalitet och hårt arbete, och - kanske framför allt - bygger upp din verksamhet i små etapper har du stora möjligheter att lyckas. Många kvinnor har gjort det före dig och du kan också göra det.

Så har du ett stort matintresse och en bra känsla för service och att göra människor glada - satsa på en framtid i cateringbranschen!

2 Jul 2018