Blogg

Kan man fixa flyttstädningen på egen hand?

27 nov 2021

Du kan absolut städa själv när du flyttar. Det är dock viktigt att du är noggrann och inte hoppar över några moment. Flyttstädning i Stockholm kan man hitta till ett bra pris men det är helt förståeligt om man vill spara in på något som man i de flesta fall kan göra bra själv. Om du inte flyttstädar ordentligt får du oftast betala för att en städfirma skall städa den igen.

Guide till flyttstädning

Du behöver:

 • Trasor, mikrofiberdukar och tvättsvampar
 • Fönsterputs och fönsterskrapa
 • Rengöringsmedel för olika ytor
 • Städhandskar
 • Dammsugare
 • Toalettborste
 • Mopp och hink

Rengör fönster

Putsa alla sidorna av glasen. Använd fönsterskrapan. Ta bort ränder med en mikrofiberduk. Torka av fönsterkarmen och fönsterbärdan.

Städa vardagsrum och sovrum

Städa uppifrån och ner. Torka av tak, väggar, element, dörrar och lister. Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet.

Noggrann flyttstädning av badrum

När man skall flyttstäda sitt badrum gäller det att vara minutiöst noggrann och inte hoppa över några moment. Skrubba rent och torka av badrumsskåp, handfat, badkar, toalett och dusch. Putsa spegeln. avkalka och torka av duschhandtag, duschslang och blandare om det behövs. Torka av element, både framför och bakom. Torka av vattenledningar. Rensa golvbrunn och vattenlås. Tvätta av väggarna. Rengör och torka golvet.

Flyttstäda köket

I köket brukar den lätt bli smutsigt då man är där och lagar mat. Damm blandas med stekos och sätter sig på väggarna. I skåpet under diskbänken blir det fort kladdigt och klibbigt. Vi tar upp sådant som du behöver tänka på när du städar!

Kyl och frys behöver rengöras grundligt. Töm, stäng av och avfrosta. Diska och torka av alla hyllplan, lådor och galler. Torka av kyl och frys både utvändigt och invändigt. Städa även bakom kyl och frys. Låt dörrarna till kylen och frysen stå på glänt när du är klar.

Torka av väggar och tak. Rengör i skåp och på hyllor, bakom element och bakom spis. Diska spisens plåtar och galler och gör noggrant rent spisens insida och utsidan. Byt filter i köksfläkten och se till att den är ren överallt. Om det finns diskmaskin så skall du även torka av den invändigt och utvändigt.

Fixa till balkongen

Torka av alla räcken på balkongen och töm den på allt löst. Sopa av golvet. Är den inglasad så måste du putsa rutorna.

Övriga utrymmen

Beroende på hur du bor kan det finnas andra utrymmen som du behöver städa till exempel garage, trädgård och förråd. Det brukar räcka med att plocka bort allt löst och sopa eller kratta ihop lös smuts.

Gör din tatuering i Stockholm

14 okt 2021

Längtar du efter nästa tatuering som ska göras i Stockholm? Snart är det dags att få känna nålen igen och få det mönstret du vill ha på din kropp. Tatueringar skapar verkligen konst på kroppen.

En vacker blomma eller växt som sprider sig från höften upp över midjan. Både vackert och sensuellt. Eller en sleeve som går från axeln hela vägen ned till handen. Sleeven gör du med allt du älskar. Det kan vara allt från Disneymönster till bilder på olika djur. En del har även på olika gudar, man kan göra det med precis vad man vill. Armen fylls på ett snyggt sätt där allt ser sammanhängande ut. Vill du hellre ha en text? Kanske något som betyder väldigt mycket för dig. Håller dig positiv eller får dig att kämpa? Allt du kan tänka dig kan du skapa med en tatuering. Du måste bara välja rätt tatueringsartist.

Vilken tatuering gör man var?

Även tatueringsartister är specialiserade inom ett ämne. En del är experter på texter och får dem riktigt fina. Medan andra riktigt duktiga artister inte alls klarar av texter. En del är bra på porträtt, medan andra är bra på tribaler. Alla har olika stilar, men trots det kan de göra mycket. Vill man ha exempelvis ett porträtt, då ska man se så att de är duktiga på att göra just porträtt. Det kostar att tatuera sig, och det ska kosta. Är priset för billigt, då kanske man ska dra öronen åt sig. Det är inte värt att ha en dålig tatuering. Läs mer om tatuering på denna sida: https://www.tatueringstockholm.nu/

Vårdnadstvist - går en sådan att undvika?

29 jul 2021

Varför äger en vårdnadstvist rum - och går en sådan att undvika? I Sverige så har ökningen av vårdnadstvister varit markant - och oroande. Mellan 2006-2015 så såg man en ökning av närmare 50%. Vad beror detta på egentligen?

Att en vårdnadstvist äger rum kan vara oundvikligt. Det är viktigt att poängtera att vissa skäl är extremt nödvändiga att söka ensam vårdnad för och ta rättslig hjälp för att få det. Om en förälder är våldsam, hotfull, missbrukar narkotika, misstänks för sexuella övergrepp, är kriminell eller lider av någon allvarlig psykisk sjukdom där barnen kan skadas så måste vårdnadsfrågan prövas i domstol. Samma sak om det finns risk i att barnen kidnappas och förs till ett annat land. Det finns väldigt giltiga skäl till varför en förälder inleder en vårdnadstvist.

Men, det finns även mer diskutabla sådana. Samarbetssvårigheter är ett skäl som kan anges för att en förälder ska driva konflikt gentemot den andre i syfte att få ensam vårdnad. Begreppet är godtyckligt och bedömningen sker unikt från fall till fall.

När visar man egentligen upp samarbetsproblem? Är det när man någon enstaka gång är sen att lämna eller hämta barnen? Är det när man missar att svara i telefonen eller på ett sms - eller handlar det om att man ständigt obstruerar besök, baktalar den andra vårdnadshavaren och beter sig allmänt jävligt? De senare skälen är utan tvekan något som kan anses som samarbetsproblem, de förra är det inte. Trots detta så kan en vårdnadstvist inledas av dessa skäl och det är något som både tar tid, kraft och som tenderar att skada barnen.

Varför en vårdnadstvist?

Många drivs egentligen av andra skäl. Samarbetsproblem får vara ett alibi för att man egentligen blivit sårad och sviken. De flesta vårdnadstvister sker i nära anslutning till en skilsmässa. Man har redan då ofta svårt att samtala och komma överens med sin forna partner. Finns dessutom ingredienser som otrohet, lögner och nya relationer inblandade så finns det också ytterligare bensin att kasta på elden. Där kan en vårdnadstvist ske i syfte att hämnas, vilket naturligtvis är förkastligt och omoget. Där och då visar man i själva verket att det kanske är så att man själv saknar mandat för att vara vårdnadshavare?

Det går att lösa upp knutar utan rättslig prövning. Varje kommun i Sverige är, enligt lag, skyldiga att erbjuda vårdnadshavare i en vårdnadstvist hjälp genom samarbetssamtal. Sådana kan vara hur många som helst, de är gratis och de leds av sakkunniga personer från Socialtjänsten och familjerätten. Vid samarbetssamtal hittas ofta konstruktiva lösningar som leder till en bättre kommunikation mellan föräldrarna. Det gör att gemensam vårdnad kan fortsätta vara lösningen även i framtiden.

Gillar du det du ser i spegeln?

21 dec 2020

Känner du att det finns saker som skulle kunna bli ännu bättre? Är du rädd för operationer och knivar? Finns det ett motstånd mot att göra kirurgiska ingrepp? Det finns lösningar även för dig.

Vill du strama upp dina drag och lyfta fram det vackra hos dig själv utan att lägga dig under kniven? Trådlyft är ett ansiktslyft utan kniv. En icke kirurgisk metod, som föryngrar helt enkelt. Man uppnår ett naturligt resultat utan den smärta och långa återhämtning som kirurgi innebär. Metoden anses som relativt riskfri och man är åter i vardagen betydligt snabbare än vid kirurgi. Trådlyft innebär att man stramar upp och ökar hudens elasticitet. Metoderna som används kallas Ultra V och Soft lift. Trådarna som används är så kallade PDO- trådar som är nedbrytbara. Där de bryts ner ökar produktionen av kollagen och elastin, och hudens vävnad stimuleras.

Vad kan man göra för lyft?

Vanliga ingrepp är att lyfta delar av ansiktet som man upplever sjunkit ner något. Då får man tydligare kindben och käklinjen stramas åt. Även runt ögonen kan trådlyft användas för att få bort påsar eller insjunkningar under ögonen. Runt näsan kan så kallade nasolabiala veck behandlas, så att ansiktet framstår som slätare. Metoden är inte så hårdhänt som kirurgiska ingrepp, vilket också gör att resultatet ser naturligare ut. Man kan oftast inte se exakt vad som är gjort, bara att det är slätare och stramare. Med andra ord föryngrad och enligt många vackrare. Framför allt stämmer spegelbilden bättre med hur man känner sig.

Dags att se över vaccinationsskyddet

21 nov 2020

Genom att vaccinera sig kan man undvika att smittas av olika sjukdomar och bli sjuk. Därför bör man regelbundet se över sina vaccinationer och kanske även vaccinera sig mot influensa.

Förr i tiden var det vanligt att man dog i smittsamma sjukdomar, men sedan vaccinationsprogrammet infördes är det inte längre så. Faktum är att många av de farligaste sjukdomarna har utrotats tack vare vaccinet. För barn är det gratis att vaccinera sig mot vissa sjukdomar, men som vuxen måste man själv hålla koll på sina vaccinationer. Inte sällan behövs det en utlandsresa för att vi ska kontrollera om vi behöver vaccinera oss. Men det finns smittsamma sjukdomar även i Sverige som det kan vara bra att vaccinera sig mot, som exempelvis säsongsinfluensa, pneumokocker och TBE. Man kan även behöva fylla på tidigare vaccinationer som man har fått för att skyddet ska bestå. Därför ska man vara noga med att spara all dokumentation och inte slarva bort vaccinationskorten.

Influensavaccin är ofta gratis för personer i riskgrupper

I Sverige kan man vaccinera sig på sin vårdcentral eller så kan man gå till en privat vaccinationsklinik. Många gånger har de privata klinikerna attraktiva öppettider med drop in tider. Det kan vara svårt att veta vilka vaccinationer man behöver få, men både vårdcentraler och vaccinationskliniker kan vara behjälpliga och ge råd. Ska man åka utomlands och behöver se över sitt vaccinationsskydd innan resan så ska man vara ute i god tid då det ibland behövs mer än en spruta för att få ett fullgott skydd, och andra läkemedel eller vaccin kan behöva tas en viss tid i förväg. Tillhör man en riskgrupp så kan det vara särskilt bra att årligen vaccinera sig mot säsongens influensa. Vaccinationer för personer i riskgrupper är många gånger gratis. Läs mer om Influensavaccin på vårdguiden eller på någon av de olika vaccinationsklinikernas hemsidor.

Att tänka på inför vaccinationen

Inför ett besök på vårdcentralen eller vaccinationskliniken måste man ta med sig sin legitimation. Det är också bra om man har med sig sina vaccinationskort och även ser till att de blir ifyllda. De flesta vaccinationsklinikerna har ett digitalt system där de vaccinationer man får registreras. Men denna dokumentation delas inte mellan de olika klinikerna eller vårdcentralerna och skulle man nästa gång gå till någon annan klinik så kan de inte se vilka vaccinationer man redan har fått. Be därför att få en utskrift på de vaccinationer som ges eller få dem registrerade i det analoga vaccinationskortet.

Ett utseende man är bekväm med

11 okt 2020

Det finns många knep att ta till om man känner att man vill pigga upp sitt utseende. Vad man väljer beror på vilket område man vill förändra och om man vill ha något tillfälligt eller permanent.

Kroppen är ofta något som man kan känna att man vill förändra på något sätt. Och det finns de som önskar det som andra i sin tur vill förändra. Man kanske vill att något ska vara större eller mindre. Längre eller kortare. Tjockare eller smalare. Och förutom vid tillstånd som handlar om hälsan så handlar det oftast enbart om vad man själv är bekväm med. Eller inte bekväm med. För hur man än ser ut så finns det de som tycker att det är attraktivt. Och de som tycker att det inte är det. I slutänden hamnar man därför tillbaka på ruta ett. Nämligen det är helt upp till vad man själv trivs med och hur man vill se ut. Däremot finns det färre möjligheter att förändra vissa delar av kroppen än andra. Det är svårt att exempelvis bli kortare. Men i övrigt kan man med kläder och hjälpmedel ändra det mesta på kroppen. Ansiktet däremot har mer begränsade förändringsmöjligheter.

Val av metoder

Om man har delar av sitt ansikte som man önskar en förändring på så finns det tre olika möjligheter. Man kan genom smink få fram tillfälliga förändringar som förvisso kan vara markanta men som kan kräva mycket dagligt arbete. Det går även att göra en plastikoperation som kan göra stora skillnader på ansiktets utseende. Men det finns även åtgärder som hamnar någonstans mitt emellan dessa två. Mer hållbart än smink men ändå inte så dyrt, permanent eller grundläggande som en operation.

Förbättring eller föryngring

Beroende på arv och personliga förutsättningar så är alla olika skapta. Skönhets-åtgärder som vanligtvis sker på grund av en önskan om föryngring kan därför även ske vid ung ålder. De som bokar en behandling med fillers i Göteborg är i alla åldrar och av båda kön. Som önskat resultat kan man vilja få ett lyft av ett område i ansiktet. Men det kan även vara ett mjukare utseende eller att man vill att något ska se större ut. De vanliga områdena som behandlas i ansiktet är kinder, läppar och panna. Men metoden går att applicera på alla ansiktets delar. Och kanske har man dessutom flera stycken delar som man på samma gång vill få åtgärdade.

Vaccin ger skydd mot TBE

24 sep 2020

Flera sjukdomar som riskerar att drabba människor kommer från djur i naturen. Bland annat kan man få TBE genom att bli biten av en fästing. Men det finns skydd i form av vaccin mot sjukdomen.

Det aktuella Coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19 sägs härstamma från fladdermöss och spridits till människan via djurmarknader i Kina. En annan sjukdom som vi kan få genom kontakt med djur är TBE, kort för “Tick Borne Encephalitis”. Det är inte vilket djur som helst som ger oss TBE, utan det är nämligen fästingen. Fästingar gömmer sig gärna i högt gräs och håller sig levande även i några få plusgrader. Vi skyddar gärna våra djur, till exempel hundar och katter, med särskilda fästingmedel för att fästingarna inte ska bita sig fast i deras päls. Men vad gör vi egentligen för oss själva för att undvika TBE?

TBE kan leda till hjärnhinneinflammation

Lyckligtvis har forskningen kommit så långt att det numera är möjligt att vaccinera sig mot TBE. Vi behöver med andra ord inte tugga Bravecto eller droppa Frontline i nacken, som man exempelvis gör med hundar. Istället kan du traska bort till en läkarmottagning och vaccinera dig mot TBE i Malmö, Kalmar, Karlstad, Umeå eller vilken ort som helst i Sverige.

Att vaccinera sig mot TBE har många fördelar. Även om de flesta som drabbas upplever lättare symptom som tillfällig huvudvärk och feber är inte alla lika lyckligt lottade. Risken finns att smittan tar sig till hjärnan och orsakar hjärnhinneinflammation, vilket i värsta fall kan bli väldigt allvarligt.

Enda skyddet mot TBE

Även om du vaccinerar dig mot TBE bör du vara noga med att kontrollera din kropp om du har rört dig i skogen eller i högt gräs. Fästingar kan orsaka fler sjukdomar än just TBE. Ett exempel är borrelia, mot vilket det i nuläget inte finns något färdigt vaccin. Men kan du undvika en av dem är det naturligtvis värt en hel del, vilket gör vaccination mot TBE till en självklarhet för de allra flesta.

Fästingar trivs i det milda klimat som existerar i södra och mellersta Sverige. Man är inte skyddad bara för att man inte rör sig i naturen, utan fästingar lever och frodas även i stadsmiljöer. Enda sättet att vara helt säker på att inte smittas av TBE på grund av ett fästingbett är med andra ord att vaccinera sig. Glöm inte att fylla på doserna för livslångt skydd.

Att välja en klinik för näsplastik i Stockholm

22 sep 2020

Många och olika skönhetskliniker erbjuder idag förstklassig näsplastik i Stockholm. Förutom själva ingreppet bör varje patient även genomgå en konsultation

Näsplastik är ett ingrepp vars popularitet har ökat under de senaste åren. Allt fler människor väljer att genomgå en operation antingen av estetiska eller funktionella skäl eller en kombination av dessa två. Att minska näsans storlek eller att ta bort en puckel på näsryggen är de vanligaste önskade effekterna av en näsplastik. Vanligt förekommande är också att ändra nästippens utseende.

Det finns flera aspekter som både kirurgen och patienten måste ta hänsyn till inför en näsplastik. Till exempelvis bör inte en näsa bli alltför smal, då detta påverkar luftgenomströmningen och näsans naturliga funktion. Många och olika kliniker erbjuder sådana typer av ingrepp i Sverige i dagsläget. Valet av plastikkirurg faller helt och hållet på patienten själv.

Hur görs näsplastik?

Ingreppet sker på olika sätt beroende på resultatet man vill åstadkomma. Oftast går kirurgen in via näsborrarna, något som inte lämnar synliga ärr. Om patienten har en större näsa som ska bli smalare läggs oftast snitten inne i näsan. Första steget är att frigöra mjukdelarna och forma om dem innan huden läggs tillbaka. Vill man ändra nästippen eller näsvingarna blir operationen enklare och kostar mindre. Ingreppet brukar ta olika tid men oftast handlar det om en halvtimme upp till 2,5 timmar. Efter operationen skyddas näsan av gips eller en skena av hårt plåster. Nässkyddet måste sitta kvar mellan 1-2 veckor. Hur länge det blir beror helt och hållet på ingreppets omfattning och kirurgens egen bedömning. Det kan uppstå små blödningar under de första dagarna.

Att tänka på inför en näsplastik

En patient som behöver näsplastik bör först och främst kolla upp olika kirurger. Att kontrollera dem i registret för några anmärkningar är ett måste. Anmärkningar skrivs upp på IVO:s hemsida som är offentlig och tillgänglig för alla. Innan det slutliga valet av en kirurg bör man alltid gå på flera konsultationer hos olika specialister. Patienten bör alltid välja en kirurg som de känner att de har en bra kemi med. Det handlar om att känna sig bekväm och att man har det rätta omdömet.

Självklart finns det även en finansiell aspekt med i det hela. En näsplastikoperation kan kosta mellan 35 000 - 50 000 kr. Priset beror på ingreppets omfattning men även den kliniken man går till. Operationen är krävande ur teknisk synpunkt och därför är priserna relativt höga. Läs mer om en plastikkirurg på denna webbsida: plastikkirurgstockholm.nu

Vad är coolsculpting?

10 aug 2020

Coolsculpting är en erkänd icke-kirurgisk behandling som fryser bort oönskade fettdepåer i ens kropp. Behandlingsformen anses vara både snabb och effektiv men rekommenderas inte mot övervikt.

Idag lider både män och kvinnor av oönskat fett som lägger sig på vissa kroppsområden. I en del av fallen hjälper varken träning eller dieter. Bra exempel är fett på magen, som kärlekshandtagen, runt överarmarna, låren och fram på magen. Visserligen går det bra att få bort dessa via kirurgiska ingrepp, men den goda nyheten är att det finns en procedur som inte inkluderar kirurgi alls. Vi pratar om coolsculpting. Behandlingen anses vara skonsam mot patienten och dess kropp. Oftast fortlöper proceduren under 1 till 3 timmar. Inför varje behandling behöver patienten konsultera med en läkare. Samtalet inkluderar en detaljerad förklaring av själva metoden och dess väntade resultat. Ifall personen i fråga gärna vill genomgå den behandlingen bokas det en tid för själva proceduren. Efter en coolsculpting går det bra att återgå till sina vardagliga sysslor.

Hur går en coolsculpting till?

Coolsculpting är ett ickekirurgiskt ingrepp under vilken oönskade fettdepåer fryses ner. Nästa steg är att avlägsna dem. Hur går proceduren till? Över fettdepån appliceras ett munstycke med mjukt överdrag som genom vakuum suger upp fettet som i sin tur kristalliseras. Behandlingen sker under kyla som kontrolleras av läkaren. Slutresultatet är att fettcellerna dödas och depåerna tas bort för gott. Procedurens Anti-Freeze System behandlar specifika kroppsområden och det gör att vävnaderna som ligger omkring fettcellerna inte skadas. Coolsculptings positiva och långvariga effekt beror huvudsakligen på att fettcellerna är väldigt känsliga mot kyla, vilket gör nedfrysningsprocessen så effektiv.

En säker metod för fettborttagning

Coolsculpting anses vara både en effektiv och säker metod för borttagning av oönskade fettdepåer. Främsta fördelen är att behandlingen inte inkluderar några kirurgiska ingrepp, vilket skonar kroppen. Idag anges det att över 4 miljoner behandlingar har utförts i världen. Både EU och det amerikanska läkemedelsverket har gett sitt godkännande till coolsculpting. Ett synbart resultat och en fettreduktion på mellan 20 – 25 % har gjort att proceduren är mycket eftersökt. Det intressanta med coolsculpting är att dess slutgiltiga effekt märks först efter 4 månader. Det gäller med andra ord att ha tålamod. Behandlingen rekommenderas inte för att bekämpa övervikt utan bör tillämpas på normalviktiga personer som gärna vill få bort oönskade fettdepåer. Överviktiga personer bör först uppnå viktminskning på naturlig väg. Ifall en lägre vikt uppnås kan processen avslutas med coolsculpting. Läs mer om coolsculpting på denna sida: https://www.coolsculptings.se/

Detta ska du tänka på inför en botoxbehandling

11 maj 2020

Det västerländska samhället strävar mer och mer efter ett ungdomligt utseende. Ingen vill se ut som en tant eller gubbe vid 50-års ålder. Lösningen kan vara att genomgå en botoxbehandling.

Att samhället har blivit allt mer ytligt och koncentrerat på att alltid ha ett ungt utseende är ett faktum. Lösningen till ett fräscht och ungdomligt ansikte heter botox. Vad är egentligen det och vad ska du tänka på före en sådan procedur? Botox är ett läkemedel vars innehåll och resultat idag är beprövade. En botoxbehandling utförs alltid på en skönhetsklinik och av en certifierad läkare. Syftet med botox är att släta ut befintliga rynkor. Behandlingen består av injicering av läkemedlet i små mängder i över- eller underdelarna av ansiktet. Majoriteten av kunderna är medelålders kvinnor men det blir allt vanligare att även män söker sig till sådana former av estetiska behandlingar. De vanligaste injektionsområdena är bekymmersrynkor, pannrynkor, mun men även de vertikala rynkorna mellan ögonbrynen. Det viktigaste att tänka på inför en behandling är egentligen att välja klinik och läkare med omsorg för att få bästa möjliga resultat.

Fördelar med en botoxbehandling

Botox har visat sig vara en säker behandling med relativt få komplikationer. Proceduren erbjuder ett tillfälligt resultat och den passar alla patienter som vill testa ett lyft. Effekten av en botoxbehandling brukar hålla i 3-6 månader. Därefter kan man välja att upprepa den. Behandlingen går fort och ger oftast ett naturligt resultat. Som patient kan du välja en gradvis procedur där du fyller på steg för steg innan det optimala och önskade resultatet uppnås. En av de största fördelarna är kanske att efter flera behandlingar med botox kan en muskel som är överaktiv slappna av till en viss del. Det i sin tur leder till mindre rynkor.

Risker med botox

Botoxbehandlingen är känd för sin positiva påverkan och relativt låga risknivå. Självklart, likt alla procedurer kan det förekomma en del biverkningar. Huvudvärk är en av de vanligaste men även blånad och svullnad. Alla tre kan uppkomma efter behandling med botox. Om än det är ovanligt kan en patient behöva vara beredd på vissa infektioner. Dessa går oftast över snabbt. Även om biverkningar är ovanliga finns det fall av sådana men återigen får det påpekas att de är kortvariga. Prata alltid med läkaren innan du bestämmer dig för en procedur. Ta reda på alla möjliga risker och bestäm om en sådan behandling passar dig eller inte. Läs mer om botox på denna hemsida: https://www.botoxstockholm.biz/

Vad gör du på en smink kurs?

11 apr 2020

Att börja på en smink kurs kan öppna många dörrar. Är du inne på att bli en makeup-artist då är makeuputbildningen ett måste där du får lära allt från grunden till mer avancerade tekniker.

En väl organiserad smink kurs har för avsikt att leda in dig i sminkets värld och dess oändliga möjligheter. Som varje kreativt yrke kräver även det här en stor dos av innovativt tänkande som för dig utanför de förutbestämda gränserna. För att kunna nå till en högre nivå som makeup-artist ska man först och främst vara bekant med sminkets grundläggande principer. Där kommer makeuputbildningen väl till hands. Första steget är att lära dig olika hudtyper och vilken foundation passar för att skapa den perfekta basen. Detta är som sagt grunden. Därefter låter en bra sminkkurs dig att få utlopp för fantasin. Tänk dig nya färger som passar hår-, och hudtyp. Tänk dig modiga och nya lösningar som få har sett! Det och mycket mer erbjuds på en praktisk utbildning inom smink och styling. En del makeup institute erbjuder även branschrabatter på olika makeupmärken som de studerande kan använda sig av.

Att vara en makeup-artist är coolt men också krävande

Få yrken har så hög coolhetsfaktor som makeup-artistens. Är du en duktig sådan kan du nå oanade höjder, resa världen runt och bidra till olika stylingsprojekt. Tänk dig att få sminka kända modeller inför en fotosession eller att bidra med en komplett styling för en reklam eller musikvideo? Allt detta låter mer än spännande, nästan som en dröm. Även om att arbeta som makeup-artist är kreativt och riktigt roligt så är det också väldigt krävande, en faktor som blivande yrkesmän måste vara medvetna om. För att vara på topp inom den branschen måste man alltid vara på alerten, vara uppdaterad om rådande tendenser och hur dessa faktiskt kan förändras för att vara attraktiva. Det räcker alltså inte bara vara duktig på det fundamentala. Nej, man måste vara lite bättre än så, lite utöver det vanliga, något som kan kännas tungt i det långa loppet.

Med kreativiteten i fokus

Makeup-artister arbetar med kreativiteten i fokus. Det är just den egenskapen som gör de eftertraktade. De vågar sätta in nya nyanser i till exempelvis ögonskuggorna, nyanser som ingen tänkt skulle passa i något sammanhang. De är modiga nog att exempelvis även använda sig av guld eller silver för att ta fram en ny toning som ingen sett förut.

Vad krävs för att gå på en botoxutbildning?

9 apr 2020

Många gör skönhetsingrepp idag, vissa väljer Botox, andra väljer att bara göra fillers lite här och var. Vad skulle du välja? Vill du kanske utbilda dig och få utföra behandlingar själv?

Att injicera Botox eller andra typer av behandlingar är idag en rätt så vardagligt fenomen som var och varannan person väljer att göra. Det är inte längre någonting konstigt när vi hör om folk som gjort Botox eller fillers. Vissa behandlingar görs till och med i medicinskt syfte, som att injicera Botox mot handsvett eller migrän. Det är inte längre någon som höjer nämnvärt på ögonbrynen när någon kommer och berättar att de ska göra eller har gjort Botox. Det är vanligare och mer accepterat idag än för bara 15 år sedan. Många gillar att arbeta med skönhet, hudvård och inom andra estetiska yrken. Kanske du är sugen på att välja en utbildning inom just detta område och kanske just en utbildning för att få injicera Botox?

Det krävs en legitimation för att få gå en utbildning

Vad krävs då av en, för att man ska få gå en utbildning i att lära sig injicera Botox på någon? En sådan typ av utbildning är från och med år 2020 bara lämpad för de som har en legitimation. Alltså en läkare, tandläkare, sjuksköterska eller tandsköterska till exempel. Jobbar man som sjuksköterska men kanske har ett brinnande intresse för skönhetsbranschen, då kan en sådan här utbildning passa väldigt bra. Har man alltså ingen sådan utbildning bakom sig som ger en legitimation, så kan man inte söka in till en sådan här Botoxutbildning. Söka kan man väl i och för sig alltid göra, men man kommer inte att få genomföra den.

Utbildning utefter vilken nivå man befinner sig på

Dessa utbildningar inom behandlingar med Botox eller andra typer av injektioner ges av en legitimerad läkare. Det är en grundlig utbildning som ger en bred kunskap att för kunna ta emot framtida patienter. Det finns lite olika utbildningar för den som är intresserad av att lära sig mer om detta, allt från mer basic till ett helhetskoncept. Man kanske inte har någon erfarenhet alls inom området och då bör man gå en utbildning för att få lära sig hela spektrat och inte bara grunderna. Det är viktigt att detta är sådant som utförs av kompetent personal med stor kunskap, för att slutresultat ska bli så bra som möjligt för patienterna. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.botoxutbildning.se/

Hur går en hårtransplantation till?

9 mar 2020

Det finns många tillfällen i livet då du kanske skulle vilja ha mer hår på huvudet. Har du funderat på om det är möjligt att få håret att växa ut igen eller göra en transplantation? Läs och lär.

Det finns många som anser sig vara experter på området när det gäller hår och håravfall. En del utger sig för att kunna hjälpa andra och ger muntliga garantier som inte alltid håller vad som utlovats. Tänker du ge dig på en hårtransplantation kan det vara av stort värde att begära att få ett skriftligt garantibevis. Men först kanske du ska fundera på orsaken till håravfallet. Det kan bero på att du utsatts för stark stress eller blivit undernärd på grund av dieter där du inte fått i dig tillräckligt med näring. Ibland kan det då hända att håret växer ut igen. Du kan också stå inför en situation där det aldrig kommer växa ut igen. En orsak kan vara att du bär på gener som medför tidigt hårbortfall.

Hur går själva transplantationen till?

När man transplanterar hår kan man använda sig av olika metoder. En innebär att man tar befintlig hud från bakhuvudet, på vilken det växer permanent hår. Ytterst försiktigt placeras dessa på huvudets tunnhåriga ställen, samtidigt som man är ytterst noggrann med att inte skada de befintliga hårsäckarna. När man går så långt som att använda en metod med bara ett hårstrå i taget kallas det microplus. Metoden FUE har ett annat tillvägagångssätt som är väldigt pålitligt. Här arbetar man utan skalpell och behöver inte ens sy. Vid operationerna tar man max 2-3000 hårsäcksgrupper per gång. Man flyttar en hårsäcksgrupp i taget. Så det blir några stycken. Det är möjligt att sammanlagt flytta upp till 8000 stycken.

Vad kan man vänta sig för resultat?

Metoden att använda dessa mycket små hårsäcksimplantat som man arbetar med nuförtiden gör det möjligt att få ett enastående resultat om man jämfört med vad man uppnådde för flera år sedan. Idag blir det sällan några kala fläckar utan allt ser jämnt och snyggt ut. Är det ett bra utfört arbete kan man knappt se någon skillnad mot det övriga håret även om man granskar det noga. Det blir snyggt, naturligt och hållbart. Den enda skötseln du behöver tänka på är att du tvättar och klipper håret på ett naturligt sätt precis som alltid. Inga konstigheter och inget konstgjort.

När man inte är nöjd med sitt ansikte

28 feb 2020

Att göra en korrigering av ansiktet som kommer påverka utseendet kan låta drastiskt, men det är mycket vanlig plastikkirurgi. Varför gör man ett ansiktslyft och hur går det till?

Allt på kroppen som är synligt kan man korrigera med plastikkirurgi. Men vad är det som gör att så många gör en större korrigering av sina ansikten när de blir äldre? En dag kanske man vaknar upp och känner att ansiktet inte återspeglar vem man är inuti. Det kan bero på att man gått ner kraftigt i vikt och att det därmed blivit överskottshud. Men det vanligaste är att man gör en ansiktskorrigering då huden blivit slapp och inte hänger med på grund av ålder. Med åren blir hudens elasticitet sämre och mängden underhudsfett tunnas ut, och därför framträder rynkor lättare. Om man blir så påverkad av sitt utseende att man vantrivs eller till och med känner att det påverkar hur man lever sitt liv, så är det absolut en idé att fundera över plastikkirurgi.

En kvinna ler

Rutiner före ansiktskirurgi

Om man funderar på att utföra plastikkirurgi i ansiktet är det klokt att låta beslutet mogna fram under tid. Man kan även se om det finns något man kan göra utan att behöva lägga sig på operationsbordet. Men när man känner sig säker så är det en god idé att börja med en konsultation, där man får läkarens utlåtande gällande dagsläget och vad man kan göra för att komma till de mål som man önskar sig. Man kan få se ungefär hur man kan se ut efter ingreppet och även titta på bilder av andra som gjort samma ingrepp. Om det bokas en operation så får man med sig förhållningsregler hem, som är mycket viktiga att följa. Det handlar om vad man ska äta och dricka, vilka mediciner man inte får ta samt att man inte får röka.

Operation och återhämtning

Själva operationen tar mellan två och fyra timmar, och endast en lättare narkos i kombination med lokalbedövning används. Snitten läggs bakom och framför öronen, för att synas så lite som möjligt, och även underliggande muskulatur sträcks för att skapa det bästa resultatet. Huvud och hals bandageras och man får därefter ligga kvar över natten för observation. Eftersom det är en stor påverkan på ansiktet så brukar man få svullnader, blånader och även nedsatt känsel i ansiktet efter operationen. Konvalescensen är två till fyra veckor.

Vilken frisör i Stockholm är bästa barberaren?

28 jan 2020

Så många Hollywoodfilmer som är förknippade med rakning – och framför allt barberaren! Ta till exempel scenen i filmen "Purpurfärgen" där den utsatta Celie ska raka den som utsätter henne för misshandel och övergrepp. Hon darrar på handen, dels av rädsla för mannens otyglade humör om hon råkar skära honom under rakningen med en sylvass rakkniv, än även av rädsla för att ge efter för begäret att skära av halsen honom och på så sätt bli fri sin plågoande. Eller tänk på filmen Sweeney Todd som under 1800-talets London tog livet av sina kunder medan han erbjöd dem sin knivvassa rakning osm barberare.

Sanningen är den, förutom fiktiva barberare med mörka avsikter, är att barberaryrket verkligen har fått ett riktigt uppsving igen, på många håll i landet, men hela 900 barberare bara i Stockholm. Med en befolkning på över 1 miljon stockholmare och säg en manlig befolkning som kan behöva en barberare, så går det ungefär 1 barberare på 45 stockholmare, vilket är en bra siffra. Det säger en hel del om hur populärt det är att gå till en barberare och hur många sådana det finns bara i huvudstaden.

Vad är en bra barberare?

Det viktigaste med en barberare bör väl ändå vara att både kunna raka så att man som man inte har kvar något skägg – där man inte önskar sig något skägg – och slipper skador i ansiktet. Sedan bör man som barberare kunna ge sina kunder en sådan skäggrakning som ger mervärde och som gör att kunden återkommer till barberaren. Kunden måste få en sådan upplevelse av rakningen att kunden märker skillnaden mellan egen rakning och en barberare som rakar honom.

Recension av barberare enligt yelp.se:

 1. Barberia Havanna, finns på Sibyllegatan 22.
 2. Östermalms Herrfrisering, Nybrogatan 46.
 3. Joel's Barber Shop, på Kungsgatan 84.
 4. Adams Drop In, på Folkungagatan.
 5. MacLaren Barbers på Götgatan 49-51.
 6. Barbers of Sweden på Sveavägen 14.
 7. Mannerståls Herrfrisering på Skomakargatan 28.
 8. Kings Barbershop på Grafikvägen 18, i Enskede.
 9. Grease & Peace, Norra Agnegatan 36.
 10. Söder Bröders frisör på Ringvägen 143.

Yelp har endast kunders recensioner att vila på. Företagen kan även skaffa sig egna konton på Yelp, men kan inte redigera recensionerna. De kan däremot redigera den egna adressen och information om företaget eller butiken, restaurangen eller servicestället.

Vad som är en bra barberare växlar ju mellan människor, men ska man säga något om kriterier för en duktig barberare, är ju att de allra flesta kunderna bör bli nöjda med sin rakning, eller hur? Här kan man läsa om en sådan barberare på Kungsholmen på: barberarekungsholmen.se.

← Äldre inlägg