Bygg en egen skohylla

Har ni problem med skoförvaring hemma? Det är inte alltid lätt att hitta rätt sätt att förvara familjens skor på ett bra sätt. Ofta är det så att varje familjemedlem har minst tre, fyra skopar var om man räknar in stövlar, sneakers, tofflor och finskor. Det säger sig självt att det lätt blir rörigt. Det kan dessutom vara svårt att hitta rätt möbel för skorna. Måtten i hallen stämmer sällan överens med möbelfabrikanternas produkter, ibland måste man köpa två mindre varianter för att få plats med alla skor, vilket blir dubbelt så dyrt osv.

En lösning kan vara att bygga en egen skohylla utifrån din egen hall. Med rätt material och framför allt rätt idé är det något du fixar lätt om du är någorlunda händig. I vissa fall kan man till och med skapa bra förvaring utan att ens såga eller dra i en enda skruv. Vi tänkte här presentera ett par idéer som förhoppningsvis kan ge inspiration.

Är det så att du blir inspirerad att själv designa en skohylla men inte vill ge dig  på själva byggandet, kan du alltid vända dig till en snickare eller byggfirma och få hjälp att förverkliga ditt projekt. I vilket fall som helst blir resultatet en personlig lösning för just din hall.

Skohylla med stålrör

En enkel men elegant lösning för skoförvaring är att använda sig av horisontella stålrör i två våningar vars ändar fästs i kvadratiska  trästycken av exempelvis ek eller teak. Denna typ av skohylla är vanlig även hos möbelfabrikanter, men att tillverka den själv ger dig möjlighet att helt anpassa måtten efter din hall. Att använda sig av stålrör är en bra lösning, fukt och smuts från skorna faller ner mellan rören och kan lätt städas undan med jämna mellanrum. Även rören är lätta att tvätta av då och då och ser alltid som nya ut efter en rengöring. Stålrör finns på vanliga byggvaruhus, där du även kan få hjälp att såga till trästycken.

Ta ett jämnt antal stålrör, förslagsvis åtta stycken, och såga dem till lämplig längd utifrån storleken på hallen. I vardera trästycket borrar du sedan fyra hål för övervåningen och fyra för undervåningen. Hålen ska ha samma diameter som stålrören och vara en eller ett par centimeter djupa. Därefter är det bara att passa in stålrörens ändar i hålen. Använd en trä- eller gummiklubba för att banka fast trästycket på rören. Känns det som att rören sitter för löst kan du sätta lite lim i hålen innan du fäster stålrören. Tänk på att använda ett lim som fungerar med både metall och trä.

Skohylla av gamla trälådor

En annan väldigt enkel och smart lösning för skoförvaring är att använda sig av gamla ölbackar i trä, eller någon liknande typ av trälådor. Ställ lådorna på högkant bredvid varandra i så många våningar du vill. Ett lite bohemiskt och roligt alternativ. Om du vill anpassa utseendet på din skohylla kan du måla trälådorna i matchande eller enhetliga färger. Vill du göra konstruktionen stabilare kan du dessutom fästa lådorna i varandra med hjälp av skruvar.

Få hjälp med visionen

En skohylla kan se ut hur som helst, det är funktionen som är det viktiga. Har du kommit en smart lösning men vill ha hjälp med utförandet kan du vända dig till en bra snickare. Det räcker med att du har en idé för hur du vill att det ska se ut, du behöver inte ha en exakt ritning, det fixar snickaren. Så sluta leta förgäves i dyra butiker och varuhus, uppfinn din egen skohylla som passar din hall och din familjs skouppsättning!

7 Dec 2017