Dags att se över vaccinationsskyddet

Genom att vaccinera sig kan man undvika att smittas av olika sjukdomar och bli sjuk. Därför bör man regelbundet se över sina vaccinationer och kanske även vaccinera sig mot influensa.

Förr i tiden var det vanligt att man dog i smittsamma sjukdomar, men sedan vaccinationsprogrammet infördes är det inte längre så. Faktum är att många av de farligaste sjukdomarna har utrotats tack vare vaccinet. För barn är det gratis att vaccinera sig mot vissa sjukdomar, men som vuxen måste man själv hålla koll på sina vaccinationer. Inte sällan behövs det en utlandsresa för att vi ska kontrollera om vi behöver vaccinera oss. Men det finns smittsamma sjukdomar även i Sverige som det kan vara bra att vaccinera sig mot, som exempelvis säsongsinfluensa, pneumokocker och TBE. Man kan även behöva fylla på tidigare vaccinationer som man har fått för att skyddet ska bestå. Därför ska man vara noga med att spara all dokumentation och inte slarva bort vaccinationskorten.

Influensavaccin är ofta gratis för personer i riskgrupper

I Sverige kan man vaccinera sig på sin vårdcentral eller så kan man gå till en privat vaccinationsklinik. Många gånger har de privata klinikerna attraktiva öppettider med drop in tider. Det kan vara svårt att veta vilka vaccinationer man behöver få, men både vårdcentraler och vaccinationskliniker kan vara behjälpliga och ge råd. Ska man åka utomlands och behöver se över sitt vaccinationsskydd innan resan så ska man vara ute i god tid då det ibland behövs mer än en spruta för att få ett fullgott skydd, och andra läkemedel eller vaccin kan behöva tas en viss tid i förväg. Tillhör man en riskgrupp så kan det vara särskilt bra att årligen vaccinera sig mot säsongens influensa. Vaccinationer för personer i riskgrupper är många gånger gratis. Läs mer om Influensavaccin på vårdguiden eller på någon av de olika vaccinationsklinikernas hemsidor.

Att tänka på inför vaccinationen

Inför ett besök på vårdcentralen eller vaccinationskliniken måste man ta med sig sin legitimation. Det är också bra om man har med sig sina vaccinationskort och även ser till att de blir ifyllda. De flesta vaccinationsklinikerna har ett digitalt system där de vaccinationer man får registreras. Men denna dokumentation delas inte mellan de olika klinikerna eller vårdcentralerna och skulle man nästa gång gå till någon annan klinik så kan de inte se vilka vaccinationer man redan har fått. Be därför att få en utskrift på de vaccinationer som ges eller få dem registrerade i det analoga vaccinationskortet.

21 Nov 2020