Du klarar att ta hand om flytten själv – men är det värt det?

Bor man i Stockholm får man vara beredd på att flytta runt en del – om man inte har Alexander Lukas-tur vill säga. Så fort man tagit sig i kragen och lämnat föräldrahemmet sätter det igång – först i tredje hand några månader i taget eller på kompisars soffor, sedan kanske dela en trea med fem bekanta, därefter inneboende hos sträng tant och så vidare, tills kanske den vackra dag till slut kommer då man faktiskt får tag i ett förstahandskontrakt eller i alla fall får hyra en lägenhet i mer än något år. När det sedan ska flyttas ihop och bildas familj fortsätter flyttkarusellen. Det är inte ovanligt bland Stockholmare som börjar bli gamla att man har hunnit bo på mer än tio olika adresser runt om i stan.

Blir man bättre på att flytta?

Vana vid flytt således, och vad drar man då för lärdomar? Ja, man blir såklart bättre på att organisera sig inför flytten, man börjar packa i god tid, glömmer inte att byta elavtal eller ställa om posten. Man glömmer inte bort vindsförråden så att de måste paniktömmas på flyttdagen och så vidare. Ju äldre man blir, desto motigare känns det dock att flytta. Man blir fortare bekväm på en plats och även om bostaden inte känns optimal tar det ändå emot lite mer varje gång man är tvungen att samla ihop sitt bohag och dra vidare till en ny adress.

Känns det ok att be kompisarna?

En lärdom många drar är att det oftast är värt pengarna att anlita en flyttfirma. När man är ung känns det som en självklarhet att samla ihop kompisgänget och be dem hugga i mot lite pizza i utbyte. Det känns som en ganska festlig grej, både att få hjälp och att själv hjälpa till. Ju äldre man blir, desto mindre festligt blir det dock att be sina åldrande vänner komma ångande med sina krämpor och bära farmors golvur fem trappor ner och tre trappor upp. Det kan till och med kännas lite oförskämt.

Att tänka på om du vill flytta själv

Med detta sagt, anser du dig ha så dålig ekonomi att du inte klarar av att betala ett par tusen för en flyttfirma kan du så klart ta hand om flytten själv och be dina vänner hugga i, om de verkligen ger signalen att det känns ok. Då finns det dock vissa saker som du måste tänka på. Det första är att du är ansvarig för dina vänners säkerhet. Om de verkar vara mer intresserade av flyttölen än att kånka grejer, låt dem hållas! Kombinationen är inte att rekommendera. Du måste också se till att du har packat ditt bohag på ett vettigt sätt. Ett tusen plastpåsar är inte ok, utan allt som går ner i en flyttkartong ska ner i en flyttkartong, även krukväxter, lampor och dylikt. För tyngre saker som möbler tillhandahåller du remmar, och arbetshandskar måste du också kunna erbjuda.

Försäkring och flyttbil

Försäkringsbiten är viktig, se till att du har en försäkring som täcker kostnaderna om någonting blir skadat eller försvinner under flytten. Här har försäkringsbolagen olika regler, så kolla vad som gäller i din hemförsäkring och teckna en tilläggsförsäkring om det behövs. Vad gäller flyttbil, investera i en lastbil som är tillräckligt stor för att kunna ta hela bohaget i max två körningar. Annars blir operationen för stor för att det ska kunna kännas roligt för någon, allra minst dina kompisar. Vet du att du har mer saker än att de går i två fulla lastbilar, anlita en flyttfirma i stället.

Anlita en flyttfirma i Stockholm i stället

Anlitar du en bra flyttfirma i Stockholm ingår ansvarsförsäkring, du får professionella bärare med rätt kunskaper om lyftteknik och ergonomi. Flytten sker snabbt och organiserat och du behöver inte köra omkring i innerstan eller på Essingeleden med hela ditt bohag i en lastbil utan sikt bakåt som kostar 3000:- att hyra. Du kan möta upp flyttfirman i den nya bostaden, peka vart du vill ha grejerna, och efter flytten kan du i lugn och ro packa upp ditt bohag ur hela och rena kartonger utan att ens ha fått ont i ryggen. Nu är det ett bra tillfälle att bjuda över lite kompisar på flyttöl!

17 Mar 2019