En golvslipning på egen hand

Det finns definitivt ett värde i att göra saker själv och det finns definitivt ett värde i att förädla äldre saker som är i behov av en upprustning. Två saker som för oss till ett ämne som kallas för golvslipning och som - tyvärr - är en lite bortglömd konst. Innan vi ska visa hur man kan genomföra en golvslipning så ska vi säga vilka fördelar som finns med att välja en sådan snarare än att riva ut ett golv som ser lite slitet ut.  

Golvslipning

  • Det är billigare. En golvslipning kostar en bråkdel av vad ett nytt golv gör. Detta även om du skulle ta professionell hjälp istället för att göra den på egen hand. Vi säger detta då vi är medvetna om att alla inte har förmågan att göra saker på egen hand och måste ta hjälp. En golvslipning går även att få till ett rabatterat pris då det ingår i Rot-avdraget och där man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak på 50.000 kronor.
  • Det blir vackrare. Ett äldre trägolv har väldigt många fördelar jämfört med ett nytt sådant. Den största ligger i attd et är patinerat och har en skönhet som tar väldigt lång tid för ett nytt golv att nå. Dessutom så har ett äldre trägolv satt sig och ligger redan på ett bra sätt. Trä är ett levande material och det innebär att ett helt nytt golv kan skapa lite problem i form av “växtvärk” såsom exempelvis sprickor. En golvslipning tar fram skönheten som ligger latent i det äldre golvet.
  • Det är roligt. Genomför du en golvslipning i Stockholm på egen hand så kommer du att kunna se resultat på en gång. Sådana projekt är roliga att genomföra.

Så gör du en golvslipning

Det första steget är att hyra en slipmaskin. Här ska du ha två stycken; en mindre för kanterna och en större för själva golvytan. Försök att hyra en mer modern maskin - kolla gärna med en professionell golvslipare i Stockholm om de kan hyra ut - som inte dammar så mycket. Nya maskiner “hoppar” heller inte på samma sätt då man fäster slippappret inte fästs fast på samma sätt; nu sätter man bandslippapper direkt på valsen. En skillnad som gör att en golvslipning blir lättare och att man minimerar risken att slipa ojämnt.  

Steg nummer två är att plocka ut alla möbler, täcka för bänkar och dörrspringor samt tvätta golvet och låta det torka.

Så: då kör vi igång:

  1. Första slipningen sker med grovkornigt sandpapper - 40 är normalt. Tänk på att alltid starta slipmaskinen med valsen uppfälld - annars kommer det att hoppa till och skada golvet.
  2. Slipa metodisk hela golvet - men lämna kanterna oslipade.
  3. Ta kantslipen och slipa längs kanterna. Jobba med mjuka rörelser och se till att sladden befinner sig bakom maskinen.
  4. Allra längst in i kanterna kommer tyvärr inte slipen åt. Där kan du använda en så kallad sickel istället. Tänk dock på att inte vinkla denna frö mycket då skador på träet lätt kan uppstå då.
  5. Dags för den andra slipningen och denna sker på samma sätt som den första - men med ett finare sandpapper. En grovlek på 100 brukar vara att rekommendera.
  6. Dammsug, dammsug och åter dammsug. Här måste du vara extremt noggrann då varje litet dammkorn kommer att fastna och förfula golvet. Du kommer nämligen att ytbehandla också - applicera olja, vax eller lack - och detta som ett extra skyddande lager som dessutom ger den där sista härliga, lilla touchen. Hyr gärna en riktig dammsugare på samma ställe som du hyrde maskinerna.
26 Feb 2018