Få vita tänder hos tandläkaren

Att det är snyggast med vita tänder (än gula eller bruna tänder) är väl odiskuterat bäst, eller hur? Alla vill väl ha vita tänder, om man ska göra sig från sitt bästa. Har man levt några år, märker man att tänderna till sist inte blir vita hur mycket man än borstar dem. Borde man bara äta äggskal och vita saker för att behålla tänderna vita? Det finns till och med recept på hur man kan mala ner äggskal, decifincera det (värma upp dem i ugnen) så att inte det finns något spår av salmonella kvar i dem och sedan hur man mal ner dem och lägger dem i maten. Det sägs att kalken i äggskalen är bra för tänderna. Å andra sidan finns det färdigt sådant tillskott som man kan köpa på hälsokostaffären. Men vill man spara pengar kan man prova receptet på äggskal.

Bästa sättet få vita tänder

För vissa, och särskilt för unga personer, brukar det räcka med att borsta tänderna ordentligt med tandkräm som innehåller slipmedel. Det brukar marknadsföras som tandkrämer med särskild blekningseffekt i affärerna. Men om man har druckit kaffe eller te i flera år, har man kanske fått permanenta missfärgningar på tänderna. Ännu värre är det om man röker eller snusar. Då blir tänderna riktigt fula.

1. Bleka tänderna hemma

Den som har gjort det förut och vet hur en tandblekning går till, kan kanske göra det själv hemma. Men det krävs att man vet vad det är för kemiska ämnen som man har att göra med, och hur man ska handskas med dem. Det är nämligen starka ämnen i tandblekning och det är inget att leka med. 

2. Bleka tänder hos en skönhetssalong

Om man inte har blekt tänderna tidigare är det bäst att gå till en specialist som kan bleka dem åt dig. På många skönhetssalonger bleker de tänder, men det krävs alltid att man går till en tandläkare först, som då undersöker ens tänder, om det alls går att bleka dem. Har man till exempel blottade tandhalsar, eller hål i tänderna, extra tunn emalj, eller liknande så passar det inte att bleka dem.

3. Bleka tänderna hos tandläkare

Det är inte alla tandläkare som ägnar sig åt att bleka patienternas tänder. Då bör man i stället ta reda på om de bleker dem. Tanken med att gå till en tandläkare som bleker dem är den att du ändå måste gå till en tandläkare som kan fastställa om du kan bleka dem. Så varför inte gå till en tandläkare som gör det när du ändå är där? Läs mer här.

9 May 2019