För- och nackdelar med olika skönhetsingrepp

Det är alltmer populärt med olika skönhetsingrepp. Vi gör alltfler ingrepp i våra kroppar. Enligt Svenska dagbladet omsätter skönhetsbranschen 330 miljarder om året (2010), med största säkerhet ännu mer sedan dess. Det säger något om den dignitet branschen har för oss, både som leverantör att ett förändrat utseende, men också om behovet av ingrepp som vi som konsumenter har.

I likhet med framväxten av Rut-företag (alltså tjänster som ger rätt till RUT-avdrag), har skönhetsindustrin företrädesvis kvinnliga entreprenörer och kvinnlig personal. Hittills har vi på samma sätt företrädesvis flest kvinnliga konsumenter, men även männen ökar som kunder till denna bransch. Intresset har ökat för skönhet, helt enkelt. Därför gör vi här en jämförelse och tips om de olika skönhetsingreppen.

Plastikoperation

Detta sätt att förändra sitt utseende har längst tid på nacken och är det traditionella sättet; att lägga sig under kniven på ett operationsbord. Det är också det mest drastiska sättet att få bort oönskat fett, strama åt huden, avlägsna överbliven hud efter en kraftig viktnedgång.

Fördelar 

Fördelarna med plastikoperationer är att det är ett så pass stort ingrepp att det det mest påfallande ingreppet. Det är stort och syns på en gång. Avlägsnar du hud på magen, eller trampar åt huden i ansiktet, är det ingrepp som syns på en gång, efter att huden har läkt, vill säga. Det är dessa operationer som måste till om du till exempel vill förändra näsan eller ansiktsformen, förstora brösten eller åtgärda formen på rumpan.

Nackdelar

Nackdelen med dessa stora ingrepp är att du dels måste vara nedsövd, vilket i sig alltid är en risk. Dessutom är det alltid en risk att genomgå en operation. Det är ett stort ingrepp i kroppen och det gäller att den klarar av att återställa sig efter en operation. Det finns alltid risk för komplikationer vid en operation. Ju yngre du är och ju bättre kondition du har desto bättre är oddsen för att du  kan återhämta dig om du skulle råka ut för några komplikationer.

Fillers

Detta är inget stort ingrepp i din kropp. Fillers använder man till exempel för att förstora läppar, men även för att släta ut hud, till exempel i kinder som man har insjunkna kinder. Har man haft svår akne, kan man även korrigera det med fillers. Vissa män vill ha fillers för att få till en kraftig haka. Man kan använda fillers till att släta ut huden som har format sig som ringar under ögonen. De kan även användas för att förstärka konturer som haka, kindben och käklinje

Fördelar 

Fördelarna med fillers är att det är relativt ofarligt, eftersom de flesta fillers innehåller ämnen som redan finns naturligt i kroppen, såsom hyaluronsyra, ett geléliknande ämne som redan finns i våra ögon, leder och hud. I kroppen fungerar ämnet som kroppens smörjmedel och stötdämpare. Det är inget stort ingrepp, man kan gå till sitt jobb efter en behandling, även om det rekommenderas att man tar det lugnt timmarna efter en behandling med fillers.

Nackdelar

Det gäller att du som konsument kollar upp företaget. Har du otur kan du vara allergisk mot det ämne som skönhetssalongen använder i sin fillers. Som konsument står du också relativt ensam mot företaget. Det är upp till dig att kontrollera att de har personal med rätt utbildning och kompetens. Särskilt bör man vara försiktig med ”nya” metoder och ämnen. Är det riktigt billigt bör man definitivt se upp. Det billiga priset indikerar att det inte har tillverkats på rätt sätt och det finns en hel del oreglerat kvacksalveri i branschen.

Botox

Botox är ett nervgift som sprutas in i de delar i ansiktet, eller var som helst på kroppen, där man önskar avlägsna rynkor eller skönhetsfel. Det är på medicinska ett toxin som produceras av bakterien Clostridium botulism (BLT) och är ett av de mest potenta gifterna. Till en början användes botox för patienter som led av spasmer, vilket visade sig vara en mycket effektiv metod. Som en bieffekt märkte man att huden blev utslätad där man ha de sprutat in giftet.  Här har du en som ger behandlingar med botox i Stockholm.

Fördelar 

Detta är ett mycket effektivt sätt att släta ur rynkor. Botox är ett nervgift som gör att nerven slutar fungera helt enkelt. Det innebär att huden inte rör på sig, vid mimik eller när man rör ansiktet. Det är på det sättet som rynkorna har eliminerats. Detta, i likhet med fillers är heller ingen stor operation. Du kan gå till jobbet, direkt efter en behandling med botox. Du behöver inte sjukskriva dig, det är heller inte smärtsamt.

Nackdelar

Du förlorar mimiken och ansiktet kan efter en behandling vara väldigt stelt. Du kan inte längre rynka pannan, le, eller använda ansiktet som du kanske önskar. Dessutom vet vi inte riktigt vilka konsekvenser en långvarig användning av botox kommer att innebära i längden.

Fransförlängning

Vill du göra en relativt permanent förändring och slippa använda mascara varje morgon är en fransförlängning ett mycket effektivt sätt att göra ett skönhetsingrepp. Det är ett mycket populärt sätt att skaffa sig snygga ögonfransar.

Fördelar 

Det finns nästan bara fördelar med detta. Det är inte dyrt. Du blir snygg på ett kick. Du slipper köpa mascara och du behöver inte stiga upp tidigare bara för att sminka dig.

Nackdelar

Du måste göra om behandlingen så gott som varje månad. Någon enstaka kund har fått en allergisk reaktion av limmet som används vid frnsförälgningen.

3D Tatuering av ögonbryn

Detta är det snyggaste sättet att förbättra sina ögonbryn. Genom att tatuera varje frans i ögonbrynen får man ett mycket verklighetstroget ögonbryn.

Fördelar 

Det kostar inte mycket, och du får bryn som håller i minst 3 månader, såvida de inte bleks i solen.

Nackdelar

Du måste göra om dem, efter fyra till sex månaders mellanrum.

27 Apr 2018