Gör inga eljobb på egen hand

Vi anser att man (eller kvinna!) i många fall själv är bäste dräng. Många har en syn på sig själva som ligger i att man inte tror sig klara någonting och att man hellre tar hjälp. Hur ska man då lära sig? Har man aldrig provat att bygga en hylla, måla om en byrå eller klä om en stol - hur kan man då avgöra om det är svårt eller inte?

Nej, det finns ett värde i att prova först och be om hjälp om det alldeles går åt skogen. Övning ger färdighet och för varje litet projekt man slutför, desto lättare blir nästa. Ingen föds till en färdig snickare/målare eller möbeltapetserare och man lär sig av sina misstag.

Det finns dock ett område som vi avråder från att man ger sig in på som lekman. Ett område där skadorna kan bli fruktansvärda och där man till och med kan dö vid felhantering. Det handlar om elektricitet och vikten av att anlita en elektriker då man ska handskas med sådan.

Kontakta en elektriker i Stockholm

Vissa saker får du göra på egen hand, vi ska strax lista upp några av dessa här nedan. Men, vi brukar säga att det alltid är bäst att låta en behörig elektriker utföra projektet i fråga om man känner sig minsta osäker.

Även om du får skarva en sladd till en lampa du köpt i Stockholm så innebär inte det att du klarar av det - lampan i fråga kan gå sönder så fort du sätter i sladden i kontakten och du har således gjort dels en dålig affär och dels också utsatt dig själv för risker. Och: även om lampan i fråga skulle visa sig fungera så kan detta vara ytterst temporärt - se alltid till att en elektriker kontrollerar jobbet i fråga.

Exempel på vad du inte behöver en elektriker för att utföra

Med detta sagt så tänkte vi visa på några av de saker som du får göra i ditt eget hem gällande elektricitet.

Du får:

  • Byta glödlampor
  • Byta proppar och återställa en utlöst säkring
  • Montera skarvsladdar och reparera sådana - genom att exempelvis laga trasiga delar.
  • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
  • Du får även byta lamphållare utan en behörig elektriker.
  • Byta strömbrytare med högst 16 Ampere - i egen kapsling eller dosa. Detta gäller även vägguttag och med samma förutsättningar: 16 A och i en egen dosa eller kapsling.

Du måste anlita en elektriker vid jobb som exempelvis:  

  • Om du ska byta ett ojordat uttag mot ett jordat i din bostad i Stockholm.
  • Göra någon förändring i fasta installationer.

Mer info finns att hitta härhttp://www.elektrikerstockholm.nu/.

23 Feb 2018