Gör om hemma med färg

Att måla om är ett roligt och relativt enkelt sätt att förändra sin bostad. Att sätta lite färg på väggarna ger omedelbart en mer ombonad känsla till det mest alldagliga rum. Men hur gör man egentligen för att välja rätt nyans? Och vilken typ av färg ska man välja till de olika rummen? Vi tänkte här gå igenom några saker som är viktiga att tänka på när man bestämt sig för att måla om hemma.

Färgval

Vi har i Sverige länge varit ganska försiktiga med vilka färger vi sätter på våra väggar. Fortfarande är det vitt som regerar i de flesta hem, möjligtvis med någon enstaka fondvägg som färgalibi. Men det börjar bli ändring på det nu! Allt fler vågar lita på sitt omdöme när det gäller färg och har insett att färger verkligen kan skapa karaktär åt ett rum.

När man bestämmer sig för en väggfärg är det viktigt att tänka på några saker. Dels hur stort rummet är och hur mycket ljus som kommer in utifrån. Dels hur rummets inredning är färgsatt. Färger på möbler och iögonfallande accessoarer i rummet bör ges stort inflytande över vilken färg man väljer, annars är risken stor att det blir en färgkrock. Har man många olika färger i sin inredning passar antagligen en ganska neutral, ljus färg bäst, men har man en genomtänkt inredning som går i olika nyanser av någon speciell färg kan man absolut välja en något mörkare ton i en färg som matchar för att skapa en harmonisk helhetskänsla.

När man väljer färg utifrån en färgkarta är det viktigt att tänka på att det som ser rätt ut på en liten provbit kommer att se ganska annorlunda ut på en hel vägg. Var därför försiktig med alltför starka nyanser. När du hittat en  nyans som verkar lovande, ta hem färgprover i både mörkare och ljusare toner och måla på träskivor som du kan flytta runt i rummet och se vad det får effekt. Studera även hur solen får färgerna att te sig under olika tidpunkter på dygnet.

Matt eller blankt?

En annan sak som har inverka på väggens utseende är vilken blankhetsgrad man använder. En matt vägg reflekterar inte lika mycket ljus, och man kan därför välja en något färgstarkare nyans utan att det blir ”för mycket”. En matt vägg uppfattas också ofta som mer elegant och avslappnad. EN nackdel med en matt yta är dock att väggarna blir svårare att hålla rent. Därför kan en blankare färg passa bättre i exempelvis kök, hall och badrum, där väggarna ofta utsätts för stänk. Och har man små barn hemma kan det vara en god idé att överväga en halvblank eller halvmatt färg i hela bostaden.

Fondväggar och block

Att måla vissa väggar i en starkare nyans är ett beprövat knep för att skapa spänning åt ett rum. I långsmala rum används denna teknik med fördel på rummets kortväggar, för att skapa mer balans åt rummet. Ett annat sätt att skapa dynamik kan vara att måla en del av en vägg i en mörkare eller ljusare nyans, exempelvis runt en bokhylla eller annan möbel man vill framhäva.

Professionell hjälp

Vill man göra om hemma men känner att man inte riktigt har tiden eller orken kan man med fördel vända sig till en professionell målarfirma. Då får man dessutom tillgång till stor erfarenhet och kunskap inom färgsättning och färgtyper. En bra målare kan lyssna på dina idéer och komma med förslag och värdefull input. Dessutom är det alltid en fördel att inhandla färg genom en målare, som ofta kan köpa loss färg billigare direkt från leverantören.

20 Nov 2017