Kan man fixa en badrumsrenovering själv?

Funderar du på en badrumsrenovering i Göteborg? Att renovera badrummet är nog det största renoveringsprojektet man kan ge sig in i, i alla fall som lägenhetsboende. Det gäller förstås oavsett var man bor, vi tog bara Göteborg som ett exempel. Ofta innefattar en badrumsrenovering att man river hela badrummet och bygger upp det igen från scratch, inklusive tätskikt och golvbrunn.

Den främsta anledningen till att ett badrum behöver renoveras är att materialen har en begränsad livslängd, man brukar säga att ett badrum har en livslängd på ungefär tjugo år. Dock renoveras många badrum i Göteborg betydligt oftare än så, och ofta av andra anledningar, främst estetiska. Det är inte ovanligt att nyinflyttade lägenhetsinnehavare passar på att renovera badrummet innan inflyttningen, för att få en mer personlig prägel på det.

Många svåra moment

En badrumsrenovering är ett ganska känsligt projekt, och ska man göra det själv gäller det verkligen att man har koll på vad som gäller. Precis hur man går till väga med de olika momenten är ingenting man hinner med i ett blogginlägg, men vi tänkte i alla fall ge dig ett hum om vad som ingår i en badrumsrenovering, och vad det har för svårighetsgrad.

Stora krav

Låt oss säga det direkt – en badrumsrenovering är definitivt ingenting man ska ge sig på själv om man inte har mycket god vana av hantverksarbete inom VVS, spackling, plattsättning och andra discipliner. Det är inte som att måla om sovrummet precis. I ett badrum måste ett helt vattentätt tätskikt upprättas, så att ingen fukt kan tränga in i väggarna. Rördragningar genom tätskikt måste vara helt säkra, ett jobb som är långt ifrån enkelt. Det kräver också att man kan tyda ofta ganska svåra installationsbeskrivningar från tillverkare - manualer som är skrivna för att läsas av utbildade hantverkare.

Du får göra det själv

Med detta sagt godkänner försäkringsbolagen oftast att man utför en badrumsrenovering själv, så länge man gör den på ett fackmässigt sätt och enligt Boverkets byggregler. En annan standard som bör följas är BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för Badrum. Det är denna standard som hantverkare följer när de renoverar badrum, och som gör att de efter avslutat arbete kan utfärda ett kvalitetsdokument på att allt gått rätt till.

Det finns en sak man dock aldrig får göra själv vid en badrumsrenovering – elinstallationer. För all el måste du anlita en behörig elektriker, annars är renoveringen olaglig. Dessutom antagligen livsfarlig.

Några knepiga moment vid badrumsrenovering

Ett av de svåraste momenten vid en badrumsrenovering är att spackla ett fall mot golvbrunnen. Ett fall behövs för att allt vatten som hamnar på golvet ska rinna mot golvbrunnen. Det innebär att man måste spackla hela golvet i ett moment och uppnå en gradskillnad på fallet som gör att golvet inte känns snett, samtidigt som det faktiskt måste luta för att vattnet ska kunna rinna undan. Ingen lätt uppgift.

Att upprätta ett tätskikt med rör- och ledningar som går in och ut är inte heller något man ger sig på som amatör, utan här gäller det verkligen att vara påläst och helst ta hjälp av ett proffs. Man använder sig oftast av ett och samma system från valfri tillverkare, och det är viktigt att man noggrant följer anvisningarna från tillverkaren för att det ska bli rätt. Minsta glipa i tätskiktet och hela badrumsrenoveringen måste göras om, tyvärr är det så strikt.

Vad kan man göra själv utan förkunskaper?

Att montera skåp och annan fast inredning är relativt enkelt om man är händig, så vill du utföra en del av renoveringen själv är det här någonstans du bör sikta. Vi rekommenderar starkt att du anlitar en bra renoveringsfirma i Göteborg för arbete med tätskikt, VVS och spacklingsarbeten. När detta grundarbete är klart kan du ta över arbetet med att bygga upp ditt badrum precis som du vill ha det, kanske sätta mosaik på någon vägg, skruva upp spegelskåp, hyllor och annat. Tänk dock på att det krävs särskilda tekniker för att skruva upp saker i badrum, och att du vet hur elen är dragen.

 

20 Apr 2018