Laga persienner själv?

En persienn är en ganska känslig anordning som inte tål alltför hårda tag. Manövrerar man den med varsamhet och inte låter ungarna leka med den alltför mycket kan dock en kvalitets persienn håll ai många år. Men till slut kan ändå den starkaste persienn ge efter och gå sönder. Ofta handlar det om att persiennlinan går av någonstans, ofta bara på ena sidan så att persiennen bara går att dra upp åt ett håll. Detta är frustrerande eftersom det resulterar i att man får ha persiennen i nedfällt läge tills man orkar fixa den. Lyckligtvis är det inte jättesvårt att göra själv om man är lite händig.

Få hjälp med persienner i Stockholm

Har man däremot tummen mitt i handen kostar det sällan särskilt mycket att få persiennen lagad av ett proffs. I Stockholm finns hundratals persiennmontörer och chansen är stor att du har en precis runt knuten. Är persiennerna dessutom väldigt gamla kan det faktiskt vara bättre att byta ut dem mot nya kvalitetspersienner. Då vet du att persiennerna håller ett bra tag framöver och behöver inte oroa dig varenda gång du drar upp persiennen om morgnarna.

Om persiennerna dras upp i en kassett så blir persiennen lite mer komplicerad att laga. Här rekommenderar vi att du tar hjälp av en persiennmontör som klarar av det pilliga jobbet. Vi kan faktiskt också rekommendera att du byter ut persiennen mot en modernare variant, som dessutom är lättare att laga själv.

Att laga en persienn själv

Oftast är det persiennsnöret som gått av någonstans på persiennen. Då gäller det först att lokalisera ändarna, som vanligtvis gömt sig någonstans inne i persiennerna. Därefter drar du ut snöret och sätter ändarna mot varandra. Snöret innehåller vanligen plast vilket gör att du kan elda med en tändare nära ändarna och på så sätt smälta ihop dem. Är de av bomull gör du i stället en så liten knut som möjligt.

Därefter trär du trådändarna genom hålen i lamellerna. Här hjälper det om du använder en virknål eller liknande som du trär upp tråden på. När tråden är trädd genom den nedersta lamellen gör du bara en så stor knut på tråden att den inte kan fara genom hålet. Sedan är det klart och du kan provdra din persienn.

En persiennmontör hjälper dig att göra rätt val

Tycker du att det känns krångligt så är det bara att du ringer en persiennmontör, som kan hjälpa dig att göra en bedömning av persiennerna. Är det bara persiennsnöret som slitits ut byter han det enkelt, men om persiennerna är gamla kan de ändå behöva bytas ut. Att montera in nya persienner är ett jobb för en persienn montör och inget du bör försöka dig på själv, i alla fall om du är noggrann med resultatet.

13 Mar 2019