Marknadsför din musik

Är du med i ett band? Eller är du soloartist? Oavsett behöver du sannolikt marknadsföra din musik på olika sätt, för att nå ut med den. Men hur ska man egentligen göra? Att marknadsföra sig själv har kanske bara blivit vanligare. Internet och ny teknik har gjort det enklare att göra sina egna produktioner och lägga ut dem på diverse streamingplattformar. Det har också skapat möjligheter för musiker att nå ut med musiken på egen hand.

Men hur ska man egentligen göra? Klart är att även traditionella medier och marknadsföringsmetoder lever kvar i mycket hög grad. Hit hör till exempel affischering och att sälja merchandise. Dessa är populära fortfarande, men för många musiker handlar det idag mycket om att skapa ett community online, till exempel runt sina profiler på sociala medier.

Gå till ett digitaltryckeri

Tygkassar, kepsar, tröjor. Affischer och posters. Än idag är det många som använder dessa mer traditionella tillvägagångssätt för att nå ut med sin musik. När det handlar om merchandise är det delvis en fråga om att tjäna pengar (vanligt är att man säljer dem efter spelningar exempelvis), men när fansen bär merchandisen kommer de också att marknadsföra dig eller ditt band. Det kan jämföras med när du handlar mat hos en matbutik och köper en påse – givetvis finns butikens logga tryckt på påsen. Om inte, är det en missad marknadsföringsmöjlighet.

För mindre band kan det lämpa sig väl att gå till ett digitaltryckeri. Ett digitaltryckeri kan enkelt ge prover (som dessutom är precisa), och ger möjligheten för dig att beställa ganska få exemplar. Hos större tryckerier, som använder en mer klassisk tryckteknik, kan startkostnaderna vara rätt höga. Hos ett digitaltryckeri kan du beställa de exemplar du behöver – och inte fler.

Skapa ett community

Många hävdar att det här är viktigt för musiker idag. Det finns givetvis artister som lyckas bra utan det också, men att kommunicera med fansen regelbundet – och göra det på ett inkluderande sätt – kan vara bra för musikerkarriären.

Spela – mycket

Att spela är kanske den mest effektiva marknadsföringsmetoden. Kanske inte när det kommer till att nå ut till flest människor, men däremot att knyta an till lojala fans. Ett bra framträdande blir en häftig upplevelse för lyssnarna, som sedan kommer att hålla sig uppdaterad med ert band om intrycket var gott. Ett bra framträdande kan potentiellt ge ett starkare intryck än en inspelad låt. Spelningar bjuder också på möjligheten att träffa andra som sysslar med musik, eller som på annat sätt är involverade i branschen.

Skaffa en hemsida och håll den uppdaterad

Idag är det enklare att skaffa en hemsida än någonsin. Du behöver inte betala en programmerare tiotals tusen kronor. Istället kan du köpa en domän för en liten kostnad och skaffa en hemsida med hjälp av till exempel Wordpress, eller andra liknande plattformar. Det går snabbt, det är enkelt och det kan bli riktigt snyggt. Håll sidan uppdaterad – det ger dina besökare ett gott intryck.

19 Jun 2019