När du vill jobba med människor och skönhet

Är du intresserad av ett yrke där du har med människor att göra? Är du intresserad av skönhet och att sminka en person så att hon eller han ser så bra ut som hon eller han bara kan? Då kan yrket som makeup-artist vara något för dig. Vad gör då en makeup-artist? Här går vi igenom både vad en sådan makeup-artist gör och hur man blir en makeup-artist.

Där behövs en makeup-artist

En makeup-artist behövs på alla ställen där man ställer en människa framför en kamera och kanske låter en strålkastare kasta sitt sken på den personen. Det är i alla slags sammanhang där man filmar till exempel med en filmkamera, där man fotograferar en person. Det kan vara i en TV-studio där vanliga journalister, programledare och helt vanliga människor ska filmas i olika TV-program. Det är också i vanliga filmproduktioner, med skådespelare och statister. Då kan man behöva kunna sminka sår eller sjukdomar så att det ser verklighetstroget ut. Eller så kan man behöva sminka någon så att de ser yngre eller äldre ut än vad de i verkligheten är.

Man kan behöva en makeup-artist om man arbetar på en fotograf-studio där man kanske erbjuder människor att få porträtt och samtidigt vill se så bra ut som möjligt. Det finns flera sådana företag som erbjuder halt vanliga människor att först få en make-up, och sedan håret lagt och sedan tar man familjeporträtt och fina bilder på dem.

Så blir man makeup-artist

Man bör gå en makeupartist utbildning för att kunna arbeta som makeup-artist. Då går man en utbildning till exempel i Stockholm. Det är också där som de flesta arbetstillfällen finns. Här finns en marknad och efterfrågan på makeup-artister. De behövs till exempel när man ska fotografera för magasin och tidningar. Då man fotografera modeller eller artister som ska upp på en scen. Det kan även handla om alla skådespelare som ska upp på en scen på kvällarna, eller om man ska filma in någon film eller TV-serie. Ska man lycaks som makeup-artist gäller det att man kan sminka sår och sjukdomar så de ser verklighetstrogna ut. Då gäller det att lära sig yrket och bli riktigt duktig på det. Konkurrensen är stor och det är många som vill jobba med dessa yrken som betecknas som glamour-yrken. Tänk dig att få jobba med stora influencers, fillmstjärnor och vackra modeller. Det händer mycket på området och det gäller att kunna det senaste som händer på området.

2 May 2019