När man inte är nöjd med sitt ansikte

Att göra en korrigering av ansiktet som kommer påverka utseendet kan låta drastiskt, men det är mycket vanlig plastikkirurgi. Varför gör man ett ansiktslyft och hur går det till?

Allt på kroppen som är synligt kan man korrigera med plastikkirurgi. Men vad är det som gör att så många gör en större korrigering av sina ansikten när de blir äldre? En dag kanske man vaknar upp och känner att ansiktet inte återspeglar vem man är inuti. Det kan bero på att man gått ner kraftigt i vikt och att det därmed blivit överskottshud. Men det vanligaste är att man gör en ansiktskorrigering då huden blivit slapp och inte hänger med på grund av ålder. Med åren blir hudens elasticitet sämre och mängden underhudsfett tunnas ut, och därför framträder rynkor lättare. Om man blir så påverkad av sitt utseende att man vantrivs eller till och med känner att det påverkar hur man lever sitt liv, så är det absolut en idé att fundera över plastikkirurgi.

En kvinna ler

Rutiner före ansiktskirurgi

Om man funderar på att utföra plastikkirurgi i ansiktet är det klokt att låta beslutet mogna fram under tid. Man kan även se om det finns något man kan göra utan att behöva lägga sig på operationsbordet. Men när man känner sig säker så är det en god idé att börja med en konsultation, där man får läkarens utlåtande gällande dagsläget och vad man kan göra för att komma till de mål som man önskar sig. Man kan få se ungefär hur man kan se ut efter ingreppet och även titta på bilder av andra som gjort samma ingrepp. Om det bokas en operation så får man med sig förhållningsregler hem, som är mycket viktiga att följa. Det handlar om vad man ska äta och dricka, vilka mediciner man inte får ta samt att man inte får röka.

Operation och återhämtning

Själva operationen tar mellan två och fyra timmar, och endast en lättare narkos i kombination med lokalbedövning används. Snitten läggs bakom och framför öronen, för att synas så lite som möjligt, och även underliggande muskulatur sträcks för att skapa det bästa resultatet. Huvud och hals bandageras och man får därefter ligga kvar över natten för observation. Eftersom det är en stor påverkan på ansiktet så brukar man få svullnader, blånader och även nedsatt känsel i ansiktet efter operationen. Konvalescensen är två till fyra veckor.

28 Feb 2020