När man ska ha smoking men inte äger någon

Har du också fått en inbjudan där det står "klädkod: Black tie", eller "klädkod: Tuxedo", eller "Dinner Jacket"? Alla de där benämningarna innebär att du bör komma i smoking, annars sticker du ut som den som bryter mot reglerna för vett och etikett. En smoking bär man vid festligare tillfällen, men inte så högtidliga (och stela) som när man bär frack. Den bär man egentligen enbart när det står klädkod: festklädsel eller aftondräkt. Fracken bär man vid bröllop, disputationer eller Nobelmiddagar. En smoking kan man bära när man vill vara mer festligt klädd än när man bär kostym, men inte så festklädd som när man ska bära frack. Den bör man bära när det är dags för cocktailparty, premiärer, galor, nyårsfester, födelsedagar och när man känner för det helt enkelt. Vill man följa strikta regler bör man inte bära den före klockan är 18 på kvällen.

När du inte vill köpa en ny smoking

Om det är så att du ska bära smoking, men inte vill köpa en sådan, som du tänker blir hängande hemma i garderoben och bara samlar damm, då kan man med fördel hyra en sådan. Då slipper du problemet med dammsamlandet. Då slipper du tänka på hur du ska rengöra den. Du lämnar bara tillbaka den när du har använt den. Att hyra en smoking kostar bara en spottstyver jämfört med att köpa en ny. Många studenter kanske går på sådana fester, men hyr en sådan, då de inte har pengarna som krävs för att köpa sig en ny smoking.

Så ska en smoking se ut

En smoking består av antingen två, eller  tre delar. Det vanligaste är att den består av en kavaj och byxor. Vill man kan man även bära en väst eller en gördel till smokingen. Till det bär man en vit skjorta med plisserat bröst, men det är inte lika viktigt, om man inte vill hålla sig till reglerna för smokingen. Byxorna ska alltid ha revärer på sidorna. Och den kan bäras antingen i vitt, men med svarta byxor, svart eller möjligen i mörblått och en vit eller svart fluga. Till det bär man svarta och blanka lackskor. Man kan möjligen ha hängslen till den också, om man vill. Kavajen kan antingen ha spetsiga slag, eller en mer slät sjalslag. Man kan ha enkel eller dubbel knäppning på kavajen. Och man bör bära en blomma vid kavajslagets bröstficka. Om du vill hyra en smoking i Stockholm kan du läsa mer här: https://www.hyrasmokingstockholm.se.

25 May 2019