Snabbare bil genom en motoroptimering

Kan tjejer köra bil? Självklart - mycket bättre än killar också. Kan tjejer köra snabbare än killar? Ja, och säkrare samtidigt. Det finns väldigt många förutfattade meningar om tjejer kontra bilkörning, men faktum är att det faktiskt är killar som A) har sämre impulskontroll och B) killar som är inblandade i flest trafikolyckor i Sverige. Statistiken talar sitt tydliga språk och detta språk sjunger verkligen kvinnornas lovsång då det kommer till att sitta bakom ratten.

Därför är det konstigt att man bara hör killar nämnas då det kommer till förbättringar gällande sin bil. Tjejer är också intresserade av bilar och att nå maximal effekt på den bil man äger.

Det vi tänkte göra här är därför att stilla en del av den nyfikenheten och titta närmare på ett område som kan få din bil att dels dra mindre bränsle, dels bli lättare att styra, dels få en snabbare motor och dels också gå betydligt snabbare. Vi ska titta på hur en motoroptimering går till och vad en sådan innebär.

Så fungerar en motoroptimering

Du minns säkert ungdomen då killars att vid sina mopeder och höll på allehanda tricks för att få dessa att gå lite snabbare. En motoroptimering är egentligen samma sak - men den sker utan verktyg och innebär att man uppdaterar bilens programvara.

Vi kan säga att du tänkte dig bilens kapacitet som en rät linje där den ena änden är minimal effekt och den andra ligger på max. Din bil är i mitten - det är de allra flesta då tillverkarna använder sig av en väldigt stor marginal inom detta. Detta går att ändra.

Genom en motoroptimering så ställer du (det företag du anlitar) om programmet så att din motor får högre kapacitet och således går snabbare, accelererar bättre och drar mindre bensin. Det senare förklaras av att färre delar av motorn sätts i arbete efter att en motoroptimering är genomförd. Det tar ungefär mellan en- och fyra timmar att genomföra denna uppdatering och priset är klart rimligt.

Ska man vara ärlig så får du, nästintill, en ny bil genom denna process. Ett smart sätt att få en piggare bil och en ökad körglädje utan att betala för mycket pengar.

Värt att tänka på innan du sätter igång

En motoroptimering har nästan enbart fördelar. Frågan är varför inte alla gör en sådan? i många fall handlar det om okunskap, i andra så handlar det om att man tror att det olagligt. Det är det inte - men det är att kliva in i lite av en gråzon. Det förklarar vi så här:

  • Försäkring och certifierade, typgodkända lösningar: Vi kan säga att du valt att genomföra en motoroptimering på din bil. Efter detta så måste du göra en registreringsbesiktning och det är här du kommer att stöta på patrull. En sådan godkänns nämligen inte om den inte är utförd - eller sanktionerad av tillverkaren. Problemet är att dessa är svåra att nå och sällan svarar- eller godkänner denna motoroptimering. Det handlar alltså inte om någonting olagligt - det handlar om ett klassiskt moment 22. Det kan dock inte upptäckas om din bil genomgått en motoroptimering - med certifierade och typgodkända lösningar - och det innebär att en besiktning inte är något problem. Problem kan dock komma om du skulle använda lösningar som inte passar din bil och din motor går sönder - då kan ditt försäkringsbolag ställa sig ovilliga att ersätta dig.
14 Apr 2018