Sy egna kuddfodral av gamla gardiner eller kläder

Att återvinna gamla material är ett mycket bra och allt populärare sätt att bidra till en bättre miljö. Många köper begagnade kläder och prylar, saker som fortfarande håller många år men som den tidigare ägaren tröttnat på. Att återvinna trasiga och skadade kläder och sy nytt av dem är et annat bra sätt att återvinna. Ofta har man gamla urväxta eller trasiga kläder och gardiner hemma, tyger som ofta kan ha vackra mönster eller färger men som inte längre lämpar sig för att användas som det ursprungligen var tänkt. Det klassiska sättet att återvinna gamla tyger är ju att sy ett lapptäcke eller kanske en tygdocka, men här tänkte vi visa hur du enkelt gör ett nytt och snyggt kuddfodral.

Vackra minnen

Prydnadskuddar kan man inte få för många av och visst vore det det bra att kunna använda den gamla vackra Marimekko-gardinen, som blivit nött i kanterna, till någonting nytt som kan pryda hemmet. Eller så har ni gamla T-shirts från utlandssemestern som barnen vuxit ur. Bevara minnena i kuddform! Antingen kan man använda sig av lapptäcksprincipen och sy ihop matchande tygstycken till ett större. Det blir en rolig och garanterat unik kudde. Eller så väljer man den eleganta stilen och håller sig till ett och samma mönster eller färg.

Hitta en bra kudde

Att hitta en bra passande istoppningskudde är inte svårt, det finns på de flesta varuhus eller på IKEA. Ofta har dessa kuddar en fyrkantig form, och vi tänkte utgå från en kudde som är 40 x 40cm, en lagom storlek för en soffkudde. Till den gör vi ett enkelt fodral med en omlottöppning.

Klipp till

Börja med att klippa ut ett stycke tyg som är ungefär 2 cm bredare än kudden på vardera sida och tre gånger så långt, i vårt fall alltså 44 x 120 cm. Är tyget stretchigt till sin karaktär behöver du inte tänka på sömsmån på bredden utan kan klippa till 40 x 120 cm. Sy en sicksacksöm runt hela tygstycket för att förhindra att det fransar sig. Gör sedan två invikningar i kortsidan på 1 cm vardera och nåla fast. Sy sedan med raksöm längs kanterna.

Vik och sy ihop

Vik nu tyget runt kudden med avigsidan utåt så att öppningen mitt på kudden kommer där du vill ha den, ungefär en tredjedel från ena kanten brukar vara lagom. Nåla fast och dra sedan ut kudden från ena sidan. Därefter syr du ihop sidorna och vänder sedan kuddfodralet rätt. Stoppa in kudden och du är klar!

Övning ger färdighet

När man gjort detta några gånger brukar man bli rätt bra på att utnyttja eventuella mönster och motiv från kläderna/tygerna/gardinerna. Räkna inte med att det ska bli perfekt med en gång utan provsy gärna några kuddfodral med resttyger som du inte är jätteförtjust i. Ju mer du syr desto större kontroll kommer du att få över processen.

Det här är en väldigt enkel form av kuddfodral som ändå är snyggt och hållbart. Ett utmärkt sätt att bevara gamla gardiner och kläder och även ett perfekt julklappstips!

20 Nov 2017