Vaccin ger skydd mot TBE

Flera sjukdomar som riskerar att drabba människor kommer från djur i naturen. Bland annat kan man få TBE genom att bli biten av en fästing. Men det finns skydd i form av vaccin mot sjukdomen.

Det aktuella Coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19 sägs härstamma från fladdermöss och spridits till människan via djurmarknader i Kina. En annan sjukdom som vi kan få genom kontakt med djur är TBE, kort för “Tick Borne Encephalitis”. Det är inte vilket djur som helst som ger oss TBE, utan det är nämligen fästingen. Fästingar gömmer sig gärna i högt gräs och håller sig levande även i några få plusgrader. Vi skyddar gärna våra djur, till exempel hundar och katter, med särskilda fästingmedel för att fästingarna inte ska bita sig fast i deras päls. Men vad gör vi egentligen för oss själva för att undvika TBE?

TBE kan leda till hjärnhinneinflammation

Lyckligtvis har forskningen kommit så långt att det numera är möjligt att vaccinera sig mot TBE. Vi behöver med andra ord inte tugga Bravecto eller droppa Frontline i nacken, som man exempelvis gör med hundar. Istället kan du traska bort till en läkarmottagning och vaccinera dig mot TBE i Malmö, Kalmar, Karlstad, Umeå eller vilken ort som helst i Sverige.

Att vaccinera sig mot TBE har många fördelar. Även om de flesta som drabbas upplever lättare symptom som tillfällig huvudvärk och feber är inte alla lika lyckligt lottade. Risken finns att smittan tar sig till hjärnan och orsakar hjärnhinneinflammation, vilket i värsta fall kan bli väldigt allvarligt.

Enda skyddet mot TBE

Även om du vaccinerar dig mot TBE bör du vara noga med att kontrollera din kropp om du har rört dig i skogen eller i högt gräs. Fästingar kan orsaka fler sjukdomar än just TBE. Ett exempel är borrelia, mot vilket det i nuläget inte finns något färdigt vaccin. Men kan du undvika en av dem är det naturligtvis värt en hel del, vilket gör vaccination mot TBE till en självklarhet för de allra flesta.

Fästingar trivs i det milda klimat som existerar i södra och mellersta Sverige. Man är inte skyddad bara för att man inte rör sig i naturen, utan fästingar lever och frodas även i stadsmiljöer. Enda sättet att vara helt säker på att inte smittas av TBE på grund av ett fästingbett är med andra ord att vaccinera sig. Glöm inte att fylla på doserna för livslångt skydd.

24 Sep 2020