Varför får man åderbråck på benen?

Man kan få åderbråck på sina ben om man har stått och gått mycket i sitt yrkesliv. Många lärare som står mycket under dagarna kan drabbas av åderbråck. Därför är det viktigt att de kan få sätta sig under lektionerna.

Är det farligt med åderbråck?

Det är inte farligt att få åderbråck, det vill säga, om man kan få bort åderbråcken, och innan de har blivit för stora och svullna. Om man går länge utan att åtgärda åderbråcken, till exempel med hjälp av stödstrumpor, eller om man tar bort dem, kan de bli svullna, göra ont och bli fler. De kan ge hudirritationer och i värsta fall bilda sår på huden.

Vad kan man göra åt åderbråck?

Tidigare var det enda som man kunde göra med åderbråck, var att operera dem. Numera kan man få behandlingar mot åderbråck som inte innefattar operationer. Man kan till exempel få en behandling med laser. Då för man in en laserfiber som värmer venerna med åderbråck och som tar bort dem på det sättet. Man kan även få en injektion med skum som förstör venerna. Eller en behandling med ett instrument som påminner om en virknål. Då gör man många små, små snittar i benet och tar bort åderbråcken på det sättet.

Måste man operera?

Man måste inte operera, om det inte är så att man har gått länge med åderbråck och de har gett bensår, till exempel. Då kan man behöva ta bort allt med en operation.

Kan landstinget betala för?

Om man har gått med åderbråck som har förvärrats och har gett hudirritation, hudeksem eller bensår, kan man behöva operera bort åderbråcken som gör ont och som har förvärrats. I de fallen betalar landstingen för operationskoastnaderna.

Vad kostar det att få en åderbråckbehandling?

Man kan få en åderbråcksbehandling för kring 3.000 kronor och uppåt. Det är inte i närheten vad en operation skulle kosta. En behandling som inte innefattar en operation är mycket bättre än de behandlingar som man kan få mot åderbråck.

Slipp operera med de nya behandlingarna

Slipper man att genomgå en operation, kan man slippa förlora inkomster på grund av sjukskrivning både innan, under och efter en operation. Behandlingar som inbegriper laser, skum eller instrument, innebär inte att man måste vara sjukskriven.  Man behöver inte lika lång konvalescens och kan arbeta efter behandlingen, såvida man inte har några tunga lyft i arbetet. Har man endast något åderbråck är det bättre att göra en behandling än att operera hela benet.

17 Sep 2018