Varför inte se så bra ut som man kan?

Grunden till ett gott självförtroende är vetskapen om att du duger som du är. Det är det viktigaste och det bästa man kan tänka om sig själv är jus det. Jag är bra och duger precis som jag är. Det betyder inte att man inte bryr om sig själv. Just för att jag är så bra och duger som jag är, bryr jag mig om mig själv och ser till att jag alltid ser som bäst ut. Att bry sig om sitt utseende har länge varit kvinnornas domän.

På 1800-talet var det kvinnans viktigaste uppgift; att se så vacker ut de bara kunde, om de råkade vara födda inom adeln eller i någon högborgerlig familj. Var de gifta till någon bonde, var det hårt arbete som gällde, medan kvinnorna som föddes inom adeln inte var tvungna att arbeta, som männen. De kunde ägna all sin tid åt att se så vackra ut som det bara gick. De snörde sina midjor för att vara så smala som möjligt så till den grad att revbenen tog skada. Ofta svimmade de av brist på syre eftersom deras lungor inte fick tillräckligt med luft.

Kvinnor ska se ut som dockor medan männen arbetar

Idealet har sedan dess varit att kvinnor ska se dockaktigt söta ut, det skönhetsidealet är detsamma vart i världen du än kommer. Män, däremot har fått se ut på ett mindre kravfyllt sätt. Kanske fram tills nu? Numera ser vi män som har tid, och pengar att satsa på sitt yttre. Vi har fler groomingprodukter för män än någonsin förut. Även männen kan spendera lång tid framför spegeln på morgnarna. Även om de inte sminkar sig, lägger de håret, och ansar skägget. Inte varje dag, kanske men så gott som. Av den anledningen ser vi behovet av barberare som verkligen kan yrket som kan ansa och klippa skägg.

Barberare populära på nytt efter en paus på 40 år

Det är redan 40 år sedan skägg på män var populära. Under 80-, 90- och 00-talet var skägg inget som var särskilt framträdande. Inte som nu, när man ser skägg på var mans ansikte. Vi ser allt från det snygga 3-dagars skägget, som mest ser ut som en orakad haka, till det stora eller långa skägg som vissa har. Vi tänker oss biker´s långa skägg och hår, till det strama skägget endast kring munnen men inte i resten av ansiktet.

Frisörer för män också mer populärt än någonsin

Det är samma intresse för mäns frisyrer. På kort tid har det blivit populärt med en stor variation på frisyrer för män; allt från håret i "man´s bun" till kortsnaggat hår, med mönster i snagget i nacken, till blekt och kortklippt hår. Av den anledningen ser vi framväxten av frisörer för män. Det kan vara en skön paus i vardagen för många män. Det är en stor press på dem; dels ska de fortfarande försörja familjen, dels ska de på samma vis som kvinnor ta hand om barn och hushåll. Då kan ett besök hos frisören komma som en nödvändig paus i vardagen och stressen.

 

24 May 2018