Skönhetsbranschen växer i snabb takt. Mellan 2008-2014 ökade omsättningen som branschen gjorde med en halv miljard enligt Sveriges hudterapeuters riksorganisation, rapporterar Sveriges radio. Och då gäller siffrorna allt från hudvård, hårvård, tatuering och naglar, fötter och så vidare. 2017 omsatte skönhetsbranschen 19 miljarder kronor, eller översatt till individnivå, omsatte branschen 1.900 per person på allt från hår- och hudvård.
Därmed är vi topp tre bland européer mest spenderar mest pengar på skönhet och hygien. Endast schweizare och norrmän lägger ner med pengar än svenskarna på att bli vackra och ha snyggt hår. Det är alltså en mycket lukrativ marknad, vilket är bra för alla dem som arbetar med detta.
Bara för några år sedan var det inte många som brydde sig om att göra något åt sina ögonbryn och -fransar, eller som gjorde mer än smörjde in sitt ansikte för att inte se så glåmig ut. Vi lägger mycket pengar på att förbättra vårt utseende. Mycket har hänt på marknaden; fler olika metoder, inte bara plastikoperationer, såsom det var för 50-60 år sedan, när det mest var berömda skådespelare som opererade sig.
Numera sysselsätter branschen alltfler läkare och sjuksköterskor eftersom behandlingarna kräver någon som är kunnig i sterilisering, hur kroppen reagerar på olika ämnen och att kunna injicera i huden och så vidare. Trots det är det forfarande en mycket oreglerad och okontrollerad bransch, med stora risker för dem som använder sig av de olika behandlingarna. Här tänker vi på PIP-skandalen då många som fått felaktiga industri-silikon inopererat i sina bröst med följden att de sprack och orsakade stor smärta hos kvinnorna.
På samma sätt är branschen oreglerad i fråga om vem som får utföra behandlingarna. Det finns inget som förbjuder någon som inte är sjuksköterska att injicera och utföra en del av behandlingarna. Viktigast är certifiering, och de är inte alla särskilt reglerade. Därför kommer det desto mer an på individen att kolla upp utförare, liksom vilka ämnen de använder på de olika skönhetssalongerna och klinikerna. Trots det är det ändå bättre i Sverige än utomlands.
Branschen har vuxit på så sätt att det finns fler metoder nu än för några år sedan. Och de kräver inte att man lägger sig under kniven på ett operationsbord. I stället går de ut på att injicera botox, fillers eller trådar med vars hjälp man kan forma huden på olika sätt. Behandlingen som går ut på att injicera biokompatibla trådar i ansiktet heter V-Soft Lift. Den kan man få på de flesta skönhetssalonger runt om i landet. Det som krävs är att personalen är utbildad i metoden. Produkterna är alldeles för nya för att man ska utröna dess fulla effekter. Det får tiden utvisa. Helt enkelt.